Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το δίλημμα

 Του Βασίλη Παπαγιαννίδη, φοιτητή Νομικής

Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας ο ηττημένος σε πόλεμο στρατιώτης ή ηγέτης ερχόταν αντιμέτωπος με ένα δίλημμα. Να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του πολεμώντας μέχρι τέλους ή αυτοκτονώντας ή να παραδοθεί για να σώσει τη ζωή του. Παραδείγματα κι από τις δυο περιπτώσεις ποικίλλουν.
Το Μάρτιο του 1945 οι Αμερικάνοι έσπασαν τη γερμανική άμυνα ανατολικά του Ρήνου στην περιοχή της Ρουρ. Ο Γερμανός διοικητής, στρατάρχης Μόντελ δεν πρόλαβε να διαφύγει από τον κλοιό και μένοντας πιστός στις αρχές του αυτοπυροβολήθηκε. Αντίθετα δύο χρόνια πριν στο Στάλινγκραντ της ΕΣΣΔ ο Γερμανός στρατάρχης Πάουλους όντας περικυκλωμένος από τους Σοβιετικούς αποφάσισε να παραδοθεί λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν πρόκειται να αυτοπυροβοληθώ για χάρη ενός Βοημού δεκανέα (εννοώντας τον Χίτλερ)»
Ένα ακόμη παλαιότερο παράδειγμα είναι η περίπτωση του Σαμουράι Μοτοτάντα στην Ιαπωνία. Το φθινόπωρο του 1600 ο Μοτοτάντα με εκατό άνδρες υπερασπιζόταν το κάστρο Φουσίμι ενάντια σε πολλές χιλιάδες στρατιώτες. Φυσικά η μάχη ήταν άνιση και η άμυνα σύντομα κατέρρευσε. Ο Μοτοτάντα θεωρώντας πως είχε ντροπιάσει τον άρχοντά του, ο οποίος του είχε αναθέσει την υπεράσπιση του κάστρου, έκανε χαρακίρι.
Στην Ελλάδα παραδείγματα αυτοθυσίας υπάρχουν άφθονα. Από τη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. μέχρι τη μάχη των οχυρών το 1941. Οι Έλληνες είχαν τόσο βαθιά ριζωμένη την αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στην Πατρίδα που έδιναν τη ζωή τους γι’αυτήν. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ βλέποντας πως είχε απομείνει να μάχεται μόνος τους Οθωμανούς φώναξε «Η Πόλη έπεσε κι εγώ ακόμα ζω; Μα δεν υπάρχει ένας χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι;». Οι Σουλιώτισσες έπεσαν στο Ζάλογγο για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Όλοι αυτοί είναι ήρωες της χώρας γιατί έδωσαν τη ζωή τους γι’αυτήν.
Ωστόσο υπήρχαν και αυτοί που προτίμησαν την παράδοση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Γεώργιο Τσολάκογλου, ο οποίος έσπευσε να υπογράψει συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς το 1941 και βέβαια για τις υπηρεσίες του αυτές οι Γερμανοί τον «διόρισαν» πρωθυπουργό της κατοχικής κυβέρνησης.
Κι εδώ έρχεται το δίλημμα στον σημερινό πρωθυπουργό. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ σοβαρή οικονομική κατάσταση και δίνει μάχη για να κρατηθεί. Ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να παλέψει μέχρις εσχάτων σαν Παλαιολόγος για το συμφέρον της χώρας μιμούμενος τους λαμπρούς ήρωες του παρελθόντος ή θα διαλέξει να την παραδώσει στους εχθρούς της σαν Τσολάκογλου για να αποκομίσει κάποια πρόσκαιρα οφέλη; Όλοι θέλουμε να διαλέξει το πρώτο αλλά όλοι φοβόμαστε ότι τείνει προς το δεύτερο και αυτό σημαίνει πως η χώρα οδεύει προς νέα κατοχή…

Σχόλια

Ο χρήστης https://sioutisonia.blogspot.com/ είπε…
Εξαιρετικό κείμενο με ορθά επιχειρήματα! Οι προσωπικότητες που ανέφερες υπήρξαν ιστορικές μορφές και δε δίστασαν να θυσιαστούν για την πατρίδα, διότι είχαν συναίσθηση του ηθικού χρέους απέναντί της. Σήμερα, δυστυχώς, δεν υπάρχουν τέτοιοι ηγέτες-πατριώτες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΟΡΙΣΤΩΝ Β΄ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ἔστην: ἔβην, ἔγνων, ἔδραν, ἔφυν, ἐρρύην

Ορισμένα ρήματα της α΄ συζυγίας (ρήματα σε -ω) σχηματίζουν τον αόριστο β΄ κατά τα ρήματα σε  -μι  και κλίνονται όπως ο αόριστος  ἔστην . Τα ρήματα αυτά είναι τα εξής: Ενεστώτας Αόριστος β΄ ἁλίσκομαι βαίνω γηράσκω γιγνώσκω (ἀπο)διδράσκω δύομαι ζήω,-ῶ ῥέω φθάνω φύομαι ἑάλων / ἥλων ἔβην ἐγήραν ἔγνων (ἀπ)έδραν ἔδυν ἐβίων ἐρρύην ἔφθην ἔφυν Παραδείγματα:  βαίνω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔβην ἔβης ἔβη ἔβημεν ἔβητε ἔβησαν βῶ βῇς βῇ βῶμεν βῆτε βῶσι(ν) βαίην βαίης βαίη βαίημεν / βαῖμεν βαίητε / βαῖτε βαίησαν / βαῖεν βῆθι βήτω - βῆτε βάντων / βήτωσαν βῆναι βὰς βᾶσα βὰν γιγνώσκω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔγνων ἔγνως ἔγνω...

Σύμπτυξη δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή

Ουσιαστικά πρόκειται για την αντίστροφη πορεία της ανάλυσης της μετοχής σε πρόταση. Γενικά , κατά τη σύμπτυξη μίας δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή , ανεξαρτήτως είδους, παρατηρούνται οι εξής μεταβολές : 1. Φεύγει ο σύνδεσμος εισαγωγής της δευτερεύουσας πρότασης. 2. Το ρήμα της δευτερεύουσας πρότασης μετατρέπεται σε μετοχή στον ίδιο χρόνο του ρήματος. 3. Αν η δευτερεύουσα πρόταση εκφέρεται με δυνητική έγκλιση, τότε η μετοχή θα είναι και αυτή δυνητική. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ A.     Το υποκείμενο του ρήματος γίνεται υποκείμενο της μετοχής. Διακρίνονται δύο περιπτώσεις : ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε ονομαστική , όταν το υποκείμενο του ρήματος εξάρτησης και το υποκείμενο της δευτερεύουσας πρότασης είναι το ίδιο. π.χ. Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὅτι ἐσμὲν δυνατοὶ = Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὄντες δυνατοί. ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε πλάγια πτώση ( ΓΕΝ-ΔΟΤ-Α...

Συνηρημένα ρήματα (κλίση, θεωρία, ασκήσεις)

ΣΥΝΗΡΗΜΕΝΑ ΡΗΜΑΤΑ ΣΕ -αω Στα συνηρημένα ρήματα της αʹ τάξης  (-άω)  στον ενεστώτα και τον παρατατικό γίνονται οι ακόλουθες συναιρέσεις:  ᾰ + ε, η → ᾱ ᾰ + ει, ῃ → ᾳ ᾰ + ο, ω, ου → ω ᾰ + οι → ῳ τιμάω , -ῶ Ενεργητική Φωνή τιμάω , -ῶ Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή Ενεστώτας τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῷμι/-ῴην τιμῷς/-ῴης τιμῷ/-ῴη τιμῷμεν τιμῷτε τιμῷεν τίμα τιμάτω τιμᾶτε τιμώντων/τιμάτωσαν τιμᾶν τιμῶν τιμῶσα τιμῶν Παρατατικός ἐτίμων ἐτίμας ἐτίμα ἐτιμῶμεν ἐτιμᾶτε ἐτίμων Μέλλοντας τιμήσω   Αόριστος ἐτίμησα  Παρακείμενος τετίμηκα  Υπερσυντέλικος ἐτετιμήκειν   Μέση Φωνή τιμάομαι,-ῶμαι Οριστι...