Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η δολοφονία στο Ντάμι της Τσερκέζας (1-1-1949)

Έλαβε χώρα στη Λέσβο και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δολοφονίες την περίοδο του Εμφυλίου στην Ελλάδα με δράστη μάλιστα μια γυναίκα και θύματα έξι άνδρες-αντάρτες του ΔΣΕ.

Ήταν 31 Δεκεμβρίου του 1948. Στη Λέσβο ο Εθνικός Στρατός είχε ξεκινήσει επιχείρηση εξόντωσης των κομμουνιστών ανταρτών οι οποίοι δεν αναγνώριζαν την κυβέρνηση του 1946 και είχαν σχηματίσει τη λεγόμενη Κυβέρνηση του Βουνού. Σημαντική βοήθεια στις εθνικές δυνάμεις προσέφερε και η Χωροφυλακή που είχε αναλάβει τη φρούρηση των επαρχιακών πόλεων.

Εκείνη την ημέρα , λοιπον, 13 αντάρτες έφθασαν για τροφοδοσία στην περιοχή Μυλέλια της Λέσβου σε ένα ντάμι (καλύβα) όπου τους είχε καλέσει η ιδιοκτήτριά του Ζουλφιέ Χανούμ ή Ελένη Ιορδάνογλου, γνωστή σε όλους ως «Τσερκέζα».

Η Τσερκέζα παρίστανε καιρό το φίλο των ανταρτών. Ωστόσο στην πραγματικότητα η Τσερκέζα ήταν ορκισμένος εχθρός των ανταρτών και είχε έρθει σε συνεννόηση με το διοικητή της Χωροφυλακής Μυτιλήνης για την εξόντωσή τους.

Ανάμεσα στους 13 αντάρτες ήταν και ο Κυριάκος Πασχαλιάς, ηγετικό στέλεχος του ΔΣΕ Λέσβου. Αυτό που δε γνώριζαν οι αντάρτες φτάνοντας στο ντάμι ήταν το ότι η Τσερκέζα το είχε παγιδεύσει με δυναμίτη.

Έκατσαν λοιπόν στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και γεύτηκαν τα νόστιμα φαγητά της Τσερκέζας। Λίγο πριν φύγουν, η Τσερκέζα ζήτησε να κόψουν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα «για το καλό»। Αναψε τσιγάρο και βγήκε να φέρει από το φούρνο φοινίκια για να τα πάρουν μαζί τους οι μαχητές। Μόλις βγήκε πέταξε το τσιγάρο στους δυναμίτες.Το ντάμι ανατινάχτηκε και 6 από τους αντάρτες σκοτώθηκαν επί τόπου.Ανάμεσά τους και ο Πασχαλιάς. Οι υπόλοιποι 7 μαχητές κατάφεραν να διαφύγουν βαριά τραυματισμένοι. Μετά από δυο μέρες οι χωροφύλακες μάζεψαν τα 6 άψυχα κορμιά και τα έθαψαν στο νεκροταφείο ενός κοντινού χωριού.

Το γεγονός αυτό έμεινε στην ιστορία και μέχρι σήμερα το ΚΚΕ αναθεματίζει την Τσερκέζα. Ωστόσο η γυναίκα αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν αφού η πονηριά και ο δυναμισμός της την έκαναν διάσημη και λέγεται μάλιστα ότι είχε δεσμό και με τον Πλαστήρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΟΡΙΣΤΩΝ Β΄ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ἔστην: ἔβην, ἔγνων, ἔδραν, ἔφυν, ἐρρύην

Ορισμένα ρήματα της α΄ συζυγίας (ρήματα σε -ω) σχηματίζουν τον αόριστο β΄ κατά τα ρήματα σε  -μι  και κλίνονται όπως ο αόριστος  ἔστην . Τα ρήματα αυτά είναι τα εξής: Ενεστώτας Αόριστος β΄ ἁλίσκομαι βαίνω γηράσκω γιγνώσκω (ἀπο)διδράσκω δύομαι ζήω,-ῶ ῥέω φθάνω φύομαι ἑάλων / ἥλων ἔβην ἐγήραν ἔγνων (ἀπ)έδραν ἔδυν ἐβίων ἐρρύην ἔφθην ἔφυν Παραδείγματα:  βαίνω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔβην ἔβης ἔβη ἔβημεν ἔβητε ἔβησαν βῶ βῇς βῇ βῶμεν βῆτε βῶσι(ν) βαίην βαίης βαίη βαίημεν / βαῖμεν βαίητε / βαῖτε βαίησαν / βαῖεν βῆθι βήτω - βῆτε βάντων / βήτωσαν βῆναι βὰς βᾶσα βὰν γιγνώσκω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔγνων ἔγνως ἔγνω...

Σύμπτυξη δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή

Ουσιαστικά πρόκειται για την αντίστροφη πορεία της ανάλυσης της μετοχής σε πρόταση. Γενικά , κατά τη σύμπτυξη μίας δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή , ανεξαρτήτως είδους, παρατηρούνται οι εξής μεταβολές : 1. Φεύγει ο σύνδεσμος εισαγωγής της δευτερεύουσας πρότασης. 2. Το ρήμα της δευτερεύουσας πρότασης μετατρέπεται σε μετοχή στον ίδιο χρόνο του ρήματος. 3. Αν η δευτερεύουσα πρόταση εκφέρεται με δυνητική έγκλιση, τότε η μετοχή θα είναι και αυτή δυνητική. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ A.     Το υποκείμενο του ρήματος γίνεται υποκείμενο της μετοχής. Διακρίνονται δύο περιπτώσεις : ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε ονομαστική , όταν το υποκείμενο του ρήματος εξάρτησης και το υποκείμενο της δευτερεύουσας πρότασης είναι το ίδιο. π.χ. Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὅτι ἐσμὲν δυνατοὶ = Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὄντες δυνατοί. ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε πλάγια πτώση ( ΓΕΝ-ΔΟΤ-Α...

Συνηρημένα ρήματα (κλίση, θεωρία, ασκήσεις)

ΣΥΝΗΡΗΜΕΝΑ ΡΗΜΑΤΑ ΣΕ -αω Στα συνηρημένα ρήματα της αʹ τάξης  (-άω)  στον ενεστώτα και τον παρατατικό γίνονται οι ακόλουθες συναιρέσεις:  ᾰ + ε, η → ᾱ ᾰ + ει, ῃ → ᾳ ᾰ + ο, ω, ου → ω ᾰ + οι → ῳ τιμάω , -ῶ Ενεργητική Φωνή τιμάω , -ῶ Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή Ενεστώτας τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῷμι/-ῴην τιμῷς/-ῴης τιμῷ/-ῴη τιμῷμεν τιμῷτε τιμῷεν τίμα τιμάτω τιμᾶτε τιμώντων/τιμάτωσαν τιμᾶν τιμῶν τιμῶσα τιμῶν Παρατατικός ἐτίμων ἐτίμας ἐτίμα ἐτιμῶμεν ἐτιμᾶτε ἐτίμων Μέλλοντας τιμήσω   Αόριστος ἐτίμησα  Παρακείμενος τετίμηκα  Υπερσυντέλικος ἐτετιμήκειν   Μέση Φωνή τιμάομαι,-ῶμαι Οριστι...