Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προβλέπω νίκη...

Τέλη 1974…H δημοκρατία έχει αποκατασταθεί και ο ελληνικός λαός ετοιμάζεται για την (πρώτη ελεύθερη μετά το 1967) εκλογική αναμέτρηση. Αντίπαλα κόμματα είναι η Νέα Δημοκρατία, που μόλις είχε ιδρύσει ο Κ.Καραμανλής, και η Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, υπό τον Γεώργιο Μαύρο. Η Νέα Δημοκρατία καλύπτει το χώρο της Δεξιάς ενώ η ΕΚ-ΝΔ το χώρο του κέντρου.

Δημοσκοπήσεις ακόμα δεν γίνονται στη χώρα. Η κατάσταση είναι μεταβατική και ο τύπος της Δεξιάς κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο το δίλημμα «Καραμανλής ή Τανκς». Οι δημοσιογράφοι, μην έχοντας πλήρη εικόνα της λαϊκής βούλησης, πλησιάζουν το Μαύρο και τον ρωτούν ποιο θα είναι κατά τη γνώμη του το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Προβλέπω νίκη», απάντησε.

Και πράγματι νίκη ήταν αλλά όχι για τον Μαύρο. Ο Καραμανλής και η ΝΔ απέσπασαν το 54% των ψήφων του εκλογικού σώματος και κέρδισαν 219 έσρες στο Κοινοβούλιο. Αντίθετα ο «νικητής» Μαύρος και η Ένωση Κέντρου πήραν μόλις το 20% των ψήφων και οι έδρες τους στο κοινοβούλιο περιορίστηκαν στις 60.

Ένας πολιτικός, λοιπόν, πρέπει να έχει το χάρισμα να είναι διορατικός και να προβλέπει ορισμένα πράγματα. Ο Μαύρος ήταν ένας μέτριος πολιτικός που οδήγησε την Ένωση Κέντρου στη διάλυση λίγα χρόνια αργότερα ενώ οι ψηφοφόροι του μετακινήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ. Έτσι και σήμερα είναι απράδεκτο να απαντά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ.Χρυσανθακόπουλος σε ερώτηση των δημοσιογράφων ,για το εάν το ΛΑΟΣ θα βγει δεύτερο κόμμα, πως θα είναι κυβέρνηση!!!!!

Εκτός της γελοιοποίησης ο βουλευτής κερδίζει μονάχα την απαξίωση των πολιτών αφού δείχνει ανωριμότητα σε μια περίοδο που η χώρα βυθίζεται στο χάος…Η ελπίδα για τη χώρα θα είναι νέοι πολιτικοί, που θα έχουν δουλέψει και θα μπορούν να προβλέψουν ορθά πολύ περισσότερα πράγματα από ένα εκλογικό αποτέλεσμα…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΟΡΙΣΤΩΝ Β΄ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ἔστην: ἔβην, ἔγνων, ἔδραν, ἔφυν, ἐρρύην

Ορισμένα ρήματα της α΄ συζυγίας (ρήματα σε -ω) σχηματίζουν τον αόριστο β΄ κατά τα ρήματα σε  -μι  και κλίνονται όπως ο αόριστος  ἔστην . Τα ρήματα αυτά είναι τα εξής: Ενεστώτας Αόριστος β΄ ἁλίσκομαι βαίνω γηράσκω γιγνώσκω (ἀπο)διδράσκω δύομαι ζήω,-ῶ ῥέω φθάνω φύομαι ἑάλων / ἥλων ἔβην ἐγήραν ἔγνων (ἀπ)έδραν ἔδυν ἐβίων ἐρρύην ἔφθην ἔφυν Παραδείγματα:  βαίνω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔβην ἔβης ἔβη ἔβημεν ἔβητε ἔβησαν βῶ βῇς βῇ βῶμεν βῆτε βῶσι(ν) βαίην βαίης βαίη βαίημεν / βαῖμεν βαίητε / βαῖτε βαίησαν / βαῖεν βῆθι βήτω - βῆτε βάντων / βήτωσαν βῆναι βὰς βᾶσα βὰν γιγνώσκω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔγνων ἔγνως ἔγνω...

Σύμπτυξη δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή

Ουσιαστικά πρόκειται για την αντίστροφη πορεία της ανάλυσης της μετοχής σε πρόταση. Γενικά , κατά τη σύμπτυξη μίας δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή , ανεξαρτήτως είδους, παρατηρούνται οι εξής μεταβολές : 1. Φεύγει ο σύνδεσμος εισαγωγής της δευτερεύουσας πρότασης. 2. Το ρήμα της δευτερεύουσας πρότασης μετατρέπεται σε μετοχή στον ίδιο χρόνο του ρήματος. 3. Αν η δευτερεύουσα πρόταση εκφέρεται με δυνητική έγκλιση, τότε η μετοχή θα είναι και αυτή δυνητική. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ A.     Το υποκείμενο του ρήματος γίνεται υποκείμενο της μετοχής. Διακρίνονται δύο περιπτώσεις : ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε ονομαστική , όταν το υποκείμενο του ρήματος εξάρτησης και το υποκείμενο της δευτερεύουσας πρότασης είναι το ίδιο. π.χ. Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὅτι ἐσμὲν δυνατοὶ = Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὄντες δυνατοί. ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε πλάγια πτώση ( ΓΕΝ-ΔΟΤ-Α...

Συνηρημένα ρήματα (κλίση, θεωρία, ασκήσεις)

ΣΥΝΗΡΗΜΕΝΑ ΡΗΜΑΤΑ ΣΕ -αω Στα συνηρημένα ρήματα της αʹ τάξης  (-άω)  στον ενεστώτα και τον παρατατικό γίνονται οι ακόλουθες συναιρέσεις:  ᾰ + ε, η → ᾱ ᾰ + ει, ῃ → ᾳ ᾰ + ο, ω, ου → ω ᾰ + οι → ῳ τιμάω , -ῶ Ενεργητική Φωνή τιμάω , -ῶ Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή Ενεστώτας τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῷμι/-ῴην τιμῷς/-ῴης τιμῷ/-ῴη τιμῷμεν τιμῷτε τιμῷεν τίμα τιμάτω τιμᾶτε τιμώντων/τιμάτωσαν τιμᾶν τιμῶν τιμῶσα τιμῶν Παρατατικός ἐτίμων ἐτίμας ἐτίμα ἐτιμῶμεν ἐτιμᾶτε ἐτίμων Μέλλοντας τιμήσω   Αόριστος ἐτίμησα  Παρακείμενος τετίμηκα  Υπερσυντέλικος ἐτετιμήκειν   Μέση Φωνή τιμάομαι,-ῶμαι Οριστι...