Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Αποτυχία» … γονέων!

         Οι πανελλήνιες εξετάσεις των μαθητών έφτασαν στο τέλος τους για ακόμη μια χρονιά. Το άγχος των υποψηφίων μπορεί να παραμερίστηκε, προσωρινά ίσως, τη θέση του όμως  κατέλαβε η αγωνία για τα αποτελέσματα. Και φυσικά αυτή η κατάσταση του συνεχούς άγχους είναι άμεσα συνυφασμένη με την εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας.
       Στη σημερινή κοινωνία είναι έντονη η ανασφάλεια για το μέλλον και την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων. Η εκπαίδευση έχει σταματήσει να έχει στόχο την απόκτηση γνώσεων, έχει εντατικοποιηθεί με μοναδικό ίσως στόχο πια την απόκτηση μιας καλής θέσης στην κοινωνία και μιας εργασίας με καλό εισόδημα. Ο ελεύθερος χρόνος για αυτούς αποτελεί ουτοπία και το άγχος, όπως είναι φυσικό,  φτάνει στο ζενίθ του σε κάθε εξεταστική περίοδο.
       Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς έχοντας οι ίδιοι μεγάλες προσδοκίες από τα παιδιά τους δεν ξεχνάνε να τους υπενθυμίζουν ότι μια σχολική αποτυχία δεν είναι επιτρεπτή, δημιουργώντας τους με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερο άγχος και φυσικά ανασφάλεια. Πόσο συχνά ακούτε τις φράσεις: «Διάβασες;», «Εχεις κάνει επαναλήψεις;», «Να γράψεις 20 άντε και 19, όχι παρακάτω», «Είσαι πολύ καλύτερος από όλους» και πόσες ακόμη…
       Μου έκανε φοβερή εντύπωση μια συνάντηση που είχα κάποτε με μια μαθήτρια η οποία ήταν με την μητέρα της. Είχα να την δω καιρό και όταν την ρώτησα πως πάει με το σχολείο, ποια ήταν τα σχέδιά της δεν πρόλαβε να αρθρώσει κουβέντα και αμέσως τον λόγο πήρε η μητέρα της, λέγοντας μου: «Είμαστε άριστες μαθήτριες και λέμε να περάσουμε Νομική». Το βλέμμα της μαθήτριας ήταν απαθές. Αμέσως τις χαιρέτησα και έφυγα, αφού της ευχήθηκα- ή μάλλον ευχήθηκα και στις δύο- καλή επιτυχία. Στο δρόμο θυμήθηκα ότι παλαιότερα μου είχε εμπιστευτεί την αγάπη που είχε για τα παιδιά νηπιακής ηλικίας και ότι η επιθυμία της ήταν να ασχοληθεί με αυτά. «Ποιος ξέρει;» σκέφτηκα. «Μπορεί να άλλαξε γνώμη».
      Μετά από έναν περίπου χρόνο έμαθα νέα για την μαθήτρια αυτή. Τελικά δεν πέρασε πουθενά, παρόλο που πράγματι ήταν άριστη μαθήτρια, αφού το άγχος και τα ψυχολογικά προβλήματα που της δημιουργήθηκαν την ξεπέρασαν. Λυπήθηκα πολύ, γιατί άξιζε πολλά!
     Διαπαιδαγώγηση είναι να βοηθήσουμε το παιδί να δώσει τον καλύτερο του εαυτό και όχι να κάνει αυτά που θέλουμε εμείς. Είναι σημαντικό για τους μαθητές  να αντιληφθούν ότι οι εξετάσεις αφορούν τους ίδιους κατά κύριο λόγο και όχι τους γονείς του. Για αυτό οι μαθητές χρειάζονται χώρο, χρόνο και φυσικά εμπιστοσύνη.

                                                                                                   Ειρήνη Νίκαρη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΟΡΙΣΤΩΝ Β΄ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ἔστην: ἔβην, ἔγνων, ἔδραν, ἔφυν, ἐρρύην

Ορισμένα ρήματα της α΄ συζυγίας (ρήματα σε -ω) σχηματίζουν τον αόριστο β΄ κατά τα ρήματα σε  -μι  και κλίνονται όπως ο αόριστος  ἔστην . Τα ρήματα αυτά είναι τα εξής: Ενεστώτας Αόριστος β΄ ἁλίσκομαι βαίνω γηράσκω γιγνώσκω (ἀπο)διδράσκω δύομαι ζήω,-ῶ ῥέω φθάνω φύομαι ἑάλων / ἥλων ἔβην ἐγήραν ἔγνων (ἀπ)έδραν ἔδυν ἐβίων ἐρρύην ἔφθην ἔφυν Παραδείγματα:  βαίνω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔβην ἔβης ἔβη ἔβημεν ἔβητε ἔβησαν βῶ βῇς βῇ βῶμεν βῆτε βῶσι(ν) βαίην βαίης βαίη βαίημεν / βαῖμεν βαίητε / βαῖτε βαίησαν / βαῖεν βῆθι βήτω - βῆτε βάντων / βήτωσαν βῆναι βὰς βᾶσα βὰν γιγνώσκω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔγνων ἔγνως ἔγνω...

Σύμπτυξη δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή

Ουσιαστικά πρόκειται για την αντίστροφη πορεία της ανάλυσης της μετοχής σε πρόταση. Γενικά , κατά τη σύμπτυξη μίας δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή , ανεξαρτήτως είδους, παρατηρούνται οι εξής μεταβολές : 1. Φεύγει ο σύνδεσμος εισαγωγής της δευτερεύουσας πρότασης. 2. Το ρήμα της δευτερεύουσας πρότασης μετατρέπεται σε μετοχή στον ίδιο χρόνο του ρήματος. 3. Αν η δευτερεύουσα πρόταση εκφέρεται με δυνητική έγκλιση, τότε η μετοχή θα είναι και αυτή δυνητική. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ A.     Το υποκείμενο του ρήματος γίνεται υποκείμενο της μετοχής. Διακρίνονται δύο περιπτώσεις : ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε ονομαστική , όταν το υποκείμενο του ρήματος εξάρτησης και το υποκείμενο της δευτερεύουσας πρότασης είναι το ίδιο. π.χ. Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὅτι ἐσμὲν δυνατοὶ = Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὄντες δυνατοί. ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε πλάγια πτώση ( ΓΕΝ-ΔΟΤ-Α...

Συνηρημένα ρήματα (κλίση, θεωρία, ασκήσεις)

ΣΥΝΗΡΗΜΕΝΑ ΡΗΜΑΤΑ ΣΕ -αω Στα συνηρημένα ρήματα της αʹ τάξης  (-άω)  στον ενεστώτα και τον παρατατικό γίνονται οι ακόλουθες συναιρέσεις:  ᾰ + ε, η → ᾱ ᾰ + ει, ῃ → ᾳ ᾰ + ο, ω, ου → ω ᾰ + οι → ῳ τιμάω , -ῶ Ενεργητική Φωνή τιμάω , -ῶ Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή Ενεστώτας τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῷμι/-ῴην τιμῷς/-ῴης τιμῷ/-ῴη τιμῷμεν τιμῷτε τιμῷεν τίμα τιμάτω τιμᾶτε τιμώντων/τιμάτωσαν τιμᾶν τιμῶν τιμῶσα τιμῶν Παρατατικός ἐτίμων ἐτίμας ἐτίμα ἐτιμῶμεν ἐτιμᾶτε ἐτίμων Μέλλοντας τιμήσω   Αόριστος ἐτίμησα  Παρακείμενος τετίμηκα  Υπερσυντέλικος ἐτετιμήκειν   Μέση Φωνή τιμάομαι,-ῶμαι Οριστι...