Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζηλοφθονία

Συνάντησα μία συνάδελφο πρόσφατα και μου έκανε φοβερή εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο μου μιλούσε-χωρίς καν να ρωτήσω- για κάποια άλλη φιλόλογο, η οποία ήταν και κοινή μας γνωστή:”Καλά έχω ακούσει ότι δεν κάνει καθόλου καλά τη δουλειά της και μάλιστα γράφει διάφορα κείμενα τα οποία μου είναι αδιάφορα…οι μαθητές δεν την καταλαβαίνουν...”
Δεν χρειάζεται να συνεχίσω… μπορείτε να καταλάβετε πόσα ακόμη άκουσα! Η αλήθεια είναι πως η κοπέλα είναι πολύ καλή επαγγελματίας και άψογη στη δουλειά της, σε αντίθεση με αυτήν που μειονεκτούσε σε πολλά σημεία.
Προφανώς μη θέλοντας να αποδεχτεί την τεράστια διαφορά που υπήρχε ανάμεσα σε εκείνη και την άλλη κοπέλα- τόσο γνωστικά όσο και ηθικά-  έφτασε στο σημείο να την υποβιβάζει, χωρίς λόγο στην ουσία.
Η ζήλια τροφοδοτείται και μεγαλώνει από τον εγωισμό του ατόμου. Όσο ο εγωισμός βρίσκεται σε μεγάλα επίπεδα τόσο η ζήλια τον ακολουθεί. Ο εγωισμός, που είναι η ρίζα των περισσότερων παθών, η ζήλια και ο φθόνος, είναι «νοσήματα» που δεν αφήνουν τον άνθρωπο να νιώσει την ηρεμία και την αξία του εαυτού του. Αποτέλεσμα: χάνεται  το πραγματικό νόημα της ζωής...


Ειρήνη Νίκαρη

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολυ σωστα.
Ο ανθρωπος αρκει να γνωρισει τα χαρισματα με τα οποια τον εχει προικισει ο Θεος για να μην υποπεσει στο ενα απ'τα 7 θανασιμα αμαρτηματα. Πολλοι δεν νοιωθουν, δεν αισθανοντε και δεν βλεπουν τα δικα τους χαρισματα βλεπουν μονο των αλλων και τους πιανει η ζηλεια θεωροντας τον εαυτο τους αδικημενο κανοντας τη ζωη τους ποιο δυσκολη και αρκετες φορες δημιουργουν προβληματα και στους αλλους!
Ο καθε ανθρωπος ειναι μοναδικος, ο καθε ανθρωπος εχει τα δικα του χαρισματα και αρκει η προσπαθεια να τα καλλιεργησει για να τα δει να του αποδιδουν καρπους.
Θυμασαι το παραδειγμα του Καεν με τον Αβελ που ο πρωτος δεν εψαξε να βρει τα χαρισματα του αλλα κοιτουσε του αδερφου του, μετα τα εβαλε με το Θεο και στο τελος απ'το φθονο εκανε φονο.
Ο χρήστης https://sioutisonia.blogspot.com/ είπε…
Αυτό δεν είναι τίποτα! Εγώ πιστεύω πως όλοι μας κρινόμαστε από τη δουλειά μας. Στον κόσμο αυτό γίνονται χιλιάδες υποβιβασμοί της ανθρώπινης προσωπικότητας, που το να χαρακτηρίσει κάποιος ένα κείμενό σου ως αδιάφορο είναι ΑΣΗΜΑΝΤΟ. Υπάρχουν φιλόλογοι που οικειοποιούνται βιβλία που έχουν γράψει ΑΛΛΟΙ. Που σημειώνουν ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες ότι είναι συγγραφείς βιβλίων που δεν ξέρουν καν το εξώφυλλό τους! Επίσης υπάρχουν οι ΔΗΘΕΝ κουλτουριάρηδες! Γνώμη μου είναι να μην ασχολούμαστε με τους άλλους και απλά να κάνουμε τη δουλειά μας, όσο πιο καλά μπορούμε. Με υπευθυνότητα και πίστη στις δυνατότητές μας. Οι ανασφαλείς προδίδονται πάντα, κι ας κρύβονται πίσω από την ανωνυμία. Κι ας κάνουν πάντα τους κριτές των άλλων. Στο χωριό μου λένε "ο διακονιάρης (=ζητιάνος) κοιτάζει πάντα τα σακούλια του μπροστινού", θέλοντας να τονίσουν ότι καθένας κρίνει τους άλλους και ποτέ τον εαυτό του. ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ λοιπόν! Είναι η καλύτερη αντιμετώπιση!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΟΡΙΣΤΩΝ Β΄ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ἔστην: ἔβην, ἔγνων, ἔδραν, ἔφυν, ἐρρύην

Ορισμένα ρήματα της α΄ συζυγίας (ρήματα σε -ω) σχηματίζουν τον αόριστο β΄ κατά τα ρήματα σε  -μι  και κλίνονται όπως ο αόριστος  ἔστην . Τα ρήματα αυτά είναι τα εξής: Ενεστώτας Αόριστος β΄ ἁλίσκομαι βαίνω γηράσκω γιγνώσκω (ἀπο)διδράσκω δύομαι ζήω,-ῶ ῥέω φθάνω φύομαι ἑάλων / ἥλων ἔβην ἐγήραν ἔγνων (ἀπ)έδραν ἔδυν ἐβίων ἐρρύην ἔφθην ἔφυν Παραδείγματα:  βαίνω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔβην ἔβης ἔβη ἔβημεν ἔβητε ἔβησαν βῶ βῇς βῇ βῶμεν βῆτε βῶσι(ν) βαίην βαίης βαίη βαίημεν / βαῖμεν βαίητε / βαῖτε βαίησαν / βαῖεν βῆθι βήτω - βῆτε βάντων / βήτωσαν βῆναι βὰς βᾶσα βὰν γιγνώσκω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔγνων ἔγνως ἔγνω...

Σύμπτυξη δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή

Ουσιαστικά πρόκειται για την αντίστροφη πορεία της ανάλυσης της μετοχής σε πρόταση. Γενικά , κατά τη σύμπτυξη μίας δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή , ανεξαρτήτως είδους, παρατηρούνται οι εξής μεταβολές : 1. Φεύγει ο σύνδεσμος εισαγωγής της δευτερεύουσας πρότασης. 2. Το ρήμα της δευτερεύουσας πρότασης μετατρέπεται σε μετοχή στον ίδιο χρόνο του ρήματος. 3. Αν η δευτερεύουσα πρόταση εκφέρεται με δυνητική έγκλιση, τότε η μετοχή θα είναι και αυτή δυνητική. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ A.     Το υποκείμενο του ρήματος γίνεται υποκείμενο της μετοχής. Διακρίνονται δύο περιπτώσεις : ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε ονομαστική , όταν το υποκείμενο του ρήματος εξάρτησης και το υποκείμενο της δευτερεύουσας πρότασης είναι το ίδιο. π.χ. Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὅτι ἐσμὲν δυνατοὶ = Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὄντες δυνατοί. ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε πλάγια πτώση ( ΓΕΝ-ΔΟΤ-Α...

Συνηρημένα ρήματα (κλίση, θεωρία, ασκήσεις)

ΣΥΝΗΡΗΜΕΝΑ ΡΗΜΑΤΑ ΣΕ -αω Στα συνηρημένα ρήματα της αʹ τάξης  (-άω)  στον ενεστώτα και τον παρατατικό γίνονται οι ακόλουθες συναιρέσεις:  ᾰ + ε, η → ᾱ ᾰ + ει, ῃ → ᾳ ᾰ + ο, ω, ου → ω ᾰ + οι → ῳ τιμάω , -ῶ Ενεργητική Φωνή τιμάω , -ῶ Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή Ενεστώτας τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῷμι/-ῴην τιμῷς/-ῴης τιμῷ/-ῴη τιμῷμεν τιμῷτε τιμῷεν τίμα τιμάτω τιμᾶτε τιμώντων/τιμάτωσαν τιμᾶν τιμῶν τιμῶσα τιμῶν Παρατατικός ἐτίμων ἐτίμας ἐτίμα ἐτιμῶμεν ἐτιμᾶτε ἐτίμων Μέλλοντας τιμήσω   Αόριστος ἐτίμησα  Παρακείμενος τετίμηκα  Υπερσυντέλικος ἐτετιμήκειν   Μέση Φωνή τιμάομαι,-ῶμαι Οριστι...