Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχέδιο "Αθηνά":Λύση ή Καταδίκη

Το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» έχει ταράξει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική κοινωνία τόσο από άποψη οικονομική όσο και από άποψη πολιτική, κοινωνική και ηθική. Η ιστορία, όμως, του σχεδίου Αθηνά δεν ξεκίνησε τώρα. Ξεκίνησε εδώ και περίπου 30 χρόνια, όταν οι βουλευτές της επαρχίας ασκούσαν πίεση στις ελληνικές κυβερνήσεις για την ίδρυση ΑΕΙ και ΤΕΙ στις περιφέρειές τους αφού τα ζητούσε ο τοπικός πληθυσμός τόσο για την άνοδο της τοπικής οικονομίας όσο και για τις θέσεις εργασίας και το κύρος των τόπων αυτών.
Οι βουλευτές δεν μπορούσαν να χαλάσουν το χατίρι των πελατών-ψηφοφόρων τους αλλά και οι κυβερνήσεις δεν μπορούσαν με τη σειρά τους να δυσαρεστήσουν  τους βουλευτές που αποτελούσαν τον κοινοβουλευτικό τους στρατό. Έτσι οι ελληνικές κυβερνήσεις, στα πλαίσια του γενικότερου λαϊκισμού, ίδρυσαν ΤΕΙ (κυρίως) αλλά και ΑΕΙ σχεδόν σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και στην πλειοψηφία των πόλεων (ακόμα και το Καρπενήσι είχε τμήμα Δασοκομίας!!!!).
Και εδώ γεννάται ένα ερώτημα: Μα θα αποκατασταθούν οι απόφοιτοι αυτών των σχολών;
Φυσικά και όχι. Πολλές από τις σχολές αυτές συντελούσαν στην παραγωγή ανέργων όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά στο βωμό του λαϊκισμού και της μεγαλομανίας του παρόντος ο πολιτικός κόσμος θυσίαζε στην κυριολεξία το μέλλον της νεολαίας.
Και δυστυχώς το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο στη νεολαία αλλά και στην ίδια την οικονομία του κράτους. Σχολές λειτουργούσαν με περισσότερους καθηγητές απ’ότι σπουδαστές!!!!
Και το κράτος; Κοιμόταν ήσυχο. Είχε τους βουλευτές αγαπημένους με κυβέρνηση και ψηφοφόρους. Ζήτω ο λαϊκισμός!!!!!
Όμως όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν. Έτσι και η Πανεπιστημιούπολη Ελλάδα βρέθηκε σε τρομερά δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το 2010 η κυβέρνηση της Ελλάδας υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο και η χώρα μπήκε στο ΔΝΤ.
Έτσι, σήμερα, το 2013 ύστερα από 30 χρόνια καθυστέρησης έρχεται στην επικαιρότητα το σχέδιο Αθηνά που επιχειρεί να μειώσει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας συγχωνεύοντάς τα.Και ξεσπούν οι αντιδράσεις. Άδικα;; Όχι βέβαια.
Πολλά παιδιά μετακινήθηκαν σε άλλες πόλεις ξεκίνησαν τη φοιτητική τους ζωή και έκαναν ένα ξεκίνημα. Τι φταίνε να ξαναμετακινηθούν;  Το σχέδιο Αθηνά αν και σωστό ως γενικότερη σύλληψη δεν είναι αλάνθαστο. Έχει αρκετά λάθη λόφω της βιασύνης κάτω από την οποία καταρτίστηκε.
Εδώ θα έπρεπε να γίνει ένας διαχωρισμός. Για λόγους ηθικούς το σχέδιο να εφαρμοστεί από αυτή τη χρονιά και να μην επηρεάσει όσους ήδη σπουδάζουν.
Σωστό για μια χώρα με αυτόνομη πολιτική. Όμως η Ελλάδα δεν είναι τέτοια χώρα. Η οικονομική μας πολιτική χαράζεται από ξένα κέντρα που αγνοούν και αδιαφορούν για τις κοινωνικές επιπτώσεις των διαφόρων νομοσχεδίων. Έτσι η Ελλάδα και η κοινωνία της βρέθηκε εγκλωβισμένη και θύμα της προηγούμενης λαϊκιστικής της πολιτικής.
Και το χειρότερο; Τα σπασμένα θα πληρώσει η νεολαία της χώρας,το μέλλον της …

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΟΡΙΣΤΩΝ Β΄ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ἔστην: ἔβην, ἔγνων, ἔδραν, ἔφυν, ἐρρύην

Ορισμένα ρήματα της α΄ συζυγίας (ρήματα σε -ω) σχηματίζουν τον αόριστο β΄ κατά τα ρήματα σε  -μι  και κλίνονται όπως ο αόριστος  ἔστην . Τα ρήματα αυτά είναι τα εξής: Ενεστώτας Αόριστος β΄ ἁλίσκομαι βαίνω γηράσκω γιγνώσκω (ἀπο)διδράσκω δύομαι ζήω,-ῶ ῥέω φθάνω φύομαι ἑάλων / ἥλων ἔβην ἐγήραν ἔγνων (ἀπ)έδραν ἔδυν ἐβίων ἐρρύην ἔφθην ἔφυν Παραδείγματα:  βαίνω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔβην ἔβης ἔβη ἔβημεν ἔβητε ἔβησαν βῶ βῇς βῇ βῶμεν βῆτε βῶσι(ν) βαίην βαίης βαίη βαίημεν / βαῖμεν βαίητε / βαῖτε βαίησαν / βαῖεν βῆθι βήτω - βῆτε βάντων / βήτωσαν βῆναι βὰς βᾶσα βὰν γιγνώσκω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔγνων ἔγνως ἔγνω...

Σύμπτυξη δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή

Ουσιαστικά πρόκειται για την αντίστροφη πορεία της ανάλυσης της μετοχής σε πρόταση. Γενικά , κατά τη σύμπτυξη μίας δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή , ανεξαρτήτως είδους, παρατηρούνται οι εξής μεταβολές : 1. Φεύγει ο σύνδεσμος εισαγωγής της δευτερεύουσας πρότασης. 2. Το ρήμα της δευτερεύουσας πρότασης μετατρέπεται σε μετοχή στον ίδιο χρόνο του ρήματος. 3. Αν η δευτερεύουσα πρόταση εκφέρεται με δυνητική έγκλιση, τότε η μετοχή θα είναι και αυτή δυνητική. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ A.     Το υποκείμενο του ρήματος γίνεται υποκείμενο της μετοχής. Διακρίνονται δύο περιπτώσεις : ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε ονομαστική , όταν το υποκείμενο του ρήματος εξάρτησης και το υποκείμενο της δευτερεύουσας πρότασης είναι το ίδιο. π.χ. Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὅτι ἐσμὲν δυνατοὶ = Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὄντες δυνατοί. ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε πλάγια πτώση ( ΓΕΝ-ΔΟΤ-Α...

Συνηρημένα ρήματα (κλίση, θεωρία, ασκήσεις)

ΣΥΝΗΡΗΜΕΝΑ ΡΗΜΑΤΑ ΣΕ -αω Στα συνηρημένα ρήματα της αʹ τάξης  (-άω)  στον ενεστώτα και τον παρατατικό γίνονται οι ακόλουθες συναιρέσεις:  ᾰ + ε, η → ᾱ ᾰ + ει, ῃ → ᾳ ᾰ + ο, ω, ου → ω ᾰ + οι → ῳ τιμάω , -ῶ Ενεργητική Φωνή τιμάω , -ῶ Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή Ενεστώτας τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῷμι/-ῴην τιμῷς/-ῴης τιμῷ/-ῴη τιμῷμεν τιμῷτε τιμῷεν τίμα τιμάτω τιμᾶτε τιμώντων/τιμάτωσαν τιμᾶν τιμῶν τιμῶσα τιμῶν Παρατατικός ἐτίμων ἐτίμας ἐτίμα ἐτιμῶμεν ἐτιμᾶτε ἐτίμων Μέλλοντας τιμήσω   Αόριστος ἐτίμησα  Παρακείμενος τετίμηκα  Υπερσυντέλικος ἐτετιμήκειν   Μέση Φωνή τιμάομαι,-ῶμαι Οριστι...