Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η έβδομη μέρα...



“καὶ εὐλόγησεν ὁ Θεὸς τὴν ἡμέραν τὴν ἑβδόμην καὶ ἡγίασεν αὐτήν· ὅτι ἐν αὐτῇ κατέπαυσεν ἀπὸ πάντων τῶν ἔργων αὐτοῦ, ὧν ἤρξατο ὁ Θεὸς ποιῆσαι”. Γεν. 2,3     

Η Κυριακή για εμάς τους χριστιανούς είναι ότι η Παρασκευή για τους μουσουλμάνους και ότι το Σάββατο για τους Εβραίους. Είναι η ιερή μας μέρα. Ιερή μέρα όμως δεν είναι μόνο για τη θρησκεία μας.
Την Κυριακή το μεσημέρι η οικογένεια μαζεύεται στο τραπέζι. Τα παιδιά δεν έχουν σχολείο. Οι γονείς επίσης δεν εργάζονται. Έτσι τη μέρα αυτή συγκεντρώνεται ολόκληρη η οικογένεια στο τραπέζι.
Το γιατί πρέπει να εργάζεται ο κόσμος την Κυριακή δεν το ξέρω.
Ποιον θα βοηθήσει η Κυριακάτικη εργασία;;; Οι Έλληνες δεν έχουν αρκετά χρήματα για να ξοδεύουν μια μέρα αγοράζοντας από τα μαγαζιά. Τη θρησκεία μας την προσβάλλει αφού αντί  ο κόσμος να πηγαίνει στην εκκλησία θα δουλεύει. Την οικογένεια τη χωρίζει. Οι γονείς δε θα τρώνε μαζί με τα παιδιά.
Άρα ποιον ωφελεί; Πάντως όχι τη Θρησκεία, την Οικογένεια και τον Έλληνα πολίτη.
Η παράγραφος 3 του 1ου άρθρου του ισχύοντος Συντάγματος αναφέρει: «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».
Συνεπώς οι αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας  πρέπει να αποσκοπούν στο καλό του λαού και του έθνους.
Συμπεραίνουμε λοιπόν πως το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές εφόσον δεν ωφελεί το λαό και το Έθνος έρχεται σε αντίθεση με το παραπάνω άρθρο του Συντάγματος που αποτελεί θεμέλιο του πολιτεύματος και απαγορεύεται αυστηρά η παραβίασή του.
Από Θρησκευτική σκοπιά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ανήθικο.
Από Συνταγματική άποψη είναι αντισυνταγματικό.
Και οι εργαζόμενοι πότε θα ξεκουράζονται;;;
Μάλλον η ξεκούραση δεν είναι στο πρόγραμμα. Και αυτό το πρόγραμμα είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση… Σε μια κατεύθυνση που μετατρέπει τον εργαζόμενο σε μηχανή αγνοώντας πως πάνω απ’όλα είναι άνθρωπος.
Και ο άνθρωπος έχει ανάγκες…
Πρέπει να φάει.
Πρέπει να κοιμηθεί.
Πρέπει να ερωτευτεί.
Πρέπει να παίξει με τα παιδιά του.
Πρέπει να διαθέτει όμως χρόνο για τα παραπάνω. Και η Κυριακή είναι αργία. Και πρέπει να παραμείνει αργία…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΟΡΙΣΤΩΝ Β΄ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ἔστην: ἔβην, ἔγνων, ἔδραν, ἔφυν, ἐρρύην

Ορισμένα ρήματα της α΄ συζυγίας (ρήματα σε -ω) σχηματίζουν τον αόριστο β΄ κατά τα ρήματα σε  -μι  και κλίνονται όπως ο αόριστος  ἔστην . Τα ρήματα αυτά είναι τα εξής: Ενεστώτας Αόριστος β΄ ἁλίσκομαι βαίνω γηράσκω γιγνώσκω (ἀπο)διδράσκω δύομαι ζήω,-ῶ ῥέω φθάνω φύομαι ἑάλων / ἥλων ἔβην ἐγήραν ἔγνων (ἀπ)έδραν ἔδυν ἐβίων ἐρρύην ἔφθην ἔφυν Παραδείγματα:  βαίνω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔβην ἔβης ἔβη ἔβημεν ἔβητε ἔβησαν βῶ βῇς βῇ βῶμεν βῆτε βῶσι(ν) βαίην βαίης βαίη βαίημεν / βαῖμεν βαίητε / βαῖτε βαίησαν / βαῖεν βῆθι βήτω - βῆτε βάντων / βήτωσαν βῆναι βὰς βᾶσα βὰν γιγνώσκω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔγνων ἔγνως ἔγνω...

Σύμπτυξη δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή

Ουσιαστικά πρόκειται για την αντίστροφη πορεία της ανάλυσης της μετοχής σε πρόταση. Γενικά , κατά τη σύμπτυξη μίας δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή , ανεξαρτήτως είδους, παρατηρούνται οι εξής μεταβολές : 1. Φεύγει ο σύνδεσμος εισαγωγής της δευτερεύουσας πρότασης. 2. Το ρήμα της δευτερεύουσας πρότασης μετατρέπεται σε μετοχή στον ίδιο χρόνο του ρήματος. 3. Αν η δευτερεύουσα πρόταση εκφέρεται με δυνητική έγκλιση, τότε η μετοχή θα είναι και αυτή δυνητική. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ A.     Το υποκείμενο του ρήματος γίνεται υποκείμενο της μετοχής. Διακρίνονται δύο περιπτώσεις : ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε ονομαστική , όταν το υποκείμενο του ρήματος εξάρτησης και το υποκείμενο της δευτερεύουσας πρότασης είναι το ίδιο. π.χ. Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὅτι ἐσμὲν δυνατοὶ = Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὄντες δυνατοί. ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε πλάγια πτώση ( ΓΕΝ-ΔΟΤ-Α...

Συνηρημένα ρήματα (κλίση, θεωρία, ασκήσεις)

ΣΥΝΗΡΗΜΕΝΑ ΡΗΜΑΤΑ ΣΕ -αω Στα συνηρημένα ρήματα της αʹ τάξης  (-άω)  στον ενεστώτα και τον παρατατικό γίνονται οι ακόλουθες συναιρέσεις:  ᾰ + ε, η → ᾱ ᾰ + ει, ῃ → ᾳ ᾰ + ο, ω, ου → ω ᾰ + οι → ῳ τιμάω , -ῶ Ενεργητική Φωνή τιμάω , -ῶ Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή Ενεστώτας τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῷμι/-ῴην τιμῷς/-ῴης τιμῷ/-ῴη τιμῷμεν τιμῷτε τιμῷεν τίμα τιμάτω τιμᾶτε τιμώντων/τιμάτωσαν τιμᾶν τιμῶν τιμῶσα τιμῶν Παρατατικός ἐτίμων ἐτίμας ἐτίμα ἐτιμῶμεν ἐτιμᾶτε ἐτίμων Μέλλοντας τιμήσω   Αόριστος ἐτίμησα  Παρακείμενος τετίμηκα  Υπερσυντέλικος ἐτετιμήκειν   Μέση Φωνή τιμάομαι,-ῶμαι Οριστι...