Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Άγιος της Συγγνώμης



Πόσο μίσος νιώθουμε για κάποιον που σκότωσε ένα αγαπημένο, συγγενικό μας πρόσωπο; Μάλιστα φωνάζουμε να κρεμαστεί ο ένοχος έξω από το δικαστήριο. Και είναι απολύτως ανθρώπινο. Το αίσθημα της εκδίκησης παρά της απονομής δικαιοσύνης. Ποιος άραγε θα συγχωρούσε έναν φονιά κάποιου αγαπημένου του προσώπου;; Λογικά κανένας απλός άνθρωπος. Ή μάλλον σχεδόν κανένας…
Ζάκυνθος 17ος αιώνας.
Ένας πληρωμένος δολοφόνος σκοτώνει τον άρχοντα Κωνσταντίνο Σιγούρο. Ο Σιγούρος είχε έναν αδελφό τον Δραγανίνο. Ο Δραγανίνος ήταν μοναχός σε κάποιο μοναστήρι του νησιού και είχε το όνομα Διονύσιος.
Ήταν απίστευτο το γεγονός πως κυνηγημένος από ένοπλο στρατιωτικό απόσπασμα ο δολοφόνος χτύπησε την πόρτα του μοναστηριού και του άνοιξε ο Διονύσιος.
«Σε παρακαλώ! Με κυνηγούν να με κρεμάσουν;»
«Γιατί;»
«Σκότωσα τον άρχοντα Κωνσταντίνο Σιγούρο» (μη γνωρίζοντας τη συγγένεια του μοναχού με το θύμα του)
Ο Διονύσιος πάγωσε… Ο άνθρωπος που ζητούσε τη βοήθειά του είχε σκοτώσει τον αδελφό του. Και ποιος δε θα ήθελε να έβλεπε κρεμασμένο το φονιά του αδελφού του;;;
Και όμως… Ο Διονύσιος συγκλονισμένος αναλογίστηκε τα λόγια του Χριστού. Ο Θεάνθρωπος είχε συγχωρέσει τους δολοφόνους του πάνω στο Σταυρό… Και έδωσε το παράδειγμα της χριστιανικής αγάπης και ηθικής.
Ο Διονύσιος ευλόγησε το δολοφόνο, συγχωρώντας τον έτσι και στη συνέχεια τον έκρυψε. Όταν έφτασε το απόσπασμα και ρώτησε το μοναχό αν είδε το δολοφόνο, ο Διονύσιος απάντησε πως τον είχε δει και τους υπέδειξε το (δήθεν) σημείο που κατευθύνθηκε.
Στη συνέχεια έβγαλε το δολοφόνο από την πίσω πόρτα και τον βοήθησε να διαφύγει με βάρκα…
Ο Διονύσιος είναι Άγιος της Εκκλησίας και εορτάζεται στις 17 Δεκεμβρίου. Όμως δεν είναι απλά ένας Άγιος. Είναι ο Άγιος της Συγγνώμης… Μακάρι να του μοιάσουμε…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΟΡΙΣΤΩΝ Β΄ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ἔστην: ἔβην, ἔγνων, ἔδραν, ἔφυν, ἐρρύην

Ορισμένα ρήματα της α΄ συζυγίας (ρήματα σε -ω) σχηματίζουν τον αόριστο β΄ κατά τα ρήματα σε  -μι  και κλίνονται όπως ο αόριστος  ἔστην . Τα ρήματα αυτά είναι τα εξής: Ενεστώτας Αόριστος β΄ ἁλίσκομαι βαίνω γηράσκω γιγνώσκω (ἀπο)διδράσκω δύομαι ζήω,-ῶ ῥέω φθάνω φύομαι ἑάλων / ἥλων ἔβην ἐγήραν ἔγνων (ἀπ)έδραν ἔδυν ἐβίων ἐρρύην ἔφθην ἔφυν Παραδείγματα:  βαίνω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔβην ἔβης ἔβη ἔβημεν ἔβητε ἔβησαν βῶ βῇς βῇ βῶμεν βῆτε βῶσι(ν) βαίην βαίης βαίη βαίημεν / βαῖμεν βαίητε / βαῖτε βαίησαν / βαῖεν βῆθι βήτω - βῆτε βάντων / βήτωσαν βῆναι βὰς βᾶσα βὰν γιγνώσκω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔγνων ἔγνως ἔγνω...

Σύμπτυξη δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή

Ουσιαστικά πρόκειται για την αντίστροφη πορεία της ανάλυσης της μετοχής σε πρόταση. Γενικά , κατά τη σύμπτυξη μίας δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή , ανεξαρτήτως είδους, παρατηρούνται οι εξής μεταβολές : 1. Φεύγει ο σύνδεσμος εισαγωγής της δευτερεύουσας πρότασης. 2. Το ρήμα της δευτερεύουσας πρότασης μετατρέπεται σε μετοχή στον ίδιο χρόνο του ρήματος. 3. Αν η δευτερεύουσα πρόταση εκφέρεται με δυνητική έγκλιση, τότε η μετοχή θα είναι και αυτή δυνητική. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ A.     Το υποκείμενο του ρήματος γίνεται υποκείμενο της μετοχής. Διακρίνονται δύο περιπτώσεις : ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε ονομαστική , όταν το υποκείμενο του ρήματος εξάρτησης και το υποκείμενο της δευτερεύουσας πρότασης είναι το ίδιο. π.χ. Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὅτι ἐσμὲν δυνατοὶ = Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὄντες δυνατοί. ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε πλάγια πτώση ( ΓΕΝ-ΔΟΤ-Α...

Συνηρημένα ρήματα (κλίση, θεωρία, ασκήσεις)

ΣΥΝΗΡΗΜΕΝΑ ΡΗΜΑΤΑ ΣΕ -αω Στα συνηρημένα ρήματα της αʹ τάξης  (-άω)  στον ενεστώτα και τον παρατατικό γίνονται οι ακόλουθες συναιρέσεις:  ᾰ + ε, η → ᾱ ᾰ + ει, ῃ → ᾳ ᾰ + ο, ω, ου → ω ᾰ + οι → ῳ τιμάω , -ῶ Ενεργητική Φωνή τιμάω , -ῶ Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή Ενεστώτας τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῷμι/-ῴην τιμῷς/-ῴης τιμῷ/-ῴη τιμῷμεν τιμῷτε τιμῷεν τίμα τιμάτω τιμᾶτε τιμώντων/τιμάτωσαν τιμᾶν τιμῶν τιμῶσα τιμῶν Παρατατικός ἐτίμων ἐτίμας ἐτίμα ἐτιμῶμεν ἐτιμᾶτε ἐτίμων Μέλλοντας τιμήσω   Αόριστος ἐτίμησα  Παρακείμενος τετίμηκα  Υπερσυντέλικος ἐτετιμήκειν   Μέση Φωνή τιμάομαι,-ῶμαι Οριστι...