Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Λες και έπεσε περονόσπορος στον καλλιτεχνικό χώρο και τον χώρο του Πολιτισμού γενικότερα την εβδομάδα που μας πέρασε. Συγκεκριμένα :
23/11 πέθανε ο μεγάλος συνθέτης και διεθνούς εμβέλειας αρχιμουσικός Αργύρης Κουνάδης σε ηλικία 87 ετών γνωστός στο ευρύτερο κοινό για τραγούδια που είχε ερμηνεύσει ο Αντώνης Καλογιάννης (π.χ. Do you like the Greece, Φρεγάτα κλπ).
http://www.youtube.com/watch?v=ZLXZXb7IjDg
27/11 τραγικό θάνατο βρήκε σπίτι του ο γνωστός θεατρικός επιχειρηματίας Βαγγέλης Λειβαδάς σε ηλικία 90 ετών, ο οποίος στα θέατρά του είχε ανεβάσει σπουδαία έργα σπουδαίων συγγραφέων ενώ είχε αναλάβει αμέτρητες θεατρικές παραγωγές στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι διάσημοι Έλληνες ηθοποιοί. Ο θάνατός του οφείλεται σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι του από ένα αερόθερμο που είχε στο δωμάτιό του. Η σύντροφός του Σμαρούλα Γιούλη νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Την ίδια μέρα πέθανε και ο καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, λογοτέχνης, κριτικός και μεταφραστής Βαγγέλης Αθανασόπουλος, 65 ετών, νικημένος από τον καρκίνο. Ο εκλιπών είχε αναπτύξει ιδιαίτερη και πολυεπίπεδη σχέση με τα γράμματα και ιδίως με την ποίηση.
Σήμερα πέθανε μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο και ο γνωστός κινηματογραφιστής Ντίνος Κατσουρίδης σε ηλικία 84 ετών, γνωστός από την στενή του συνεργασία με τον αείμνηστο ηθοποιό Θανάση Βέγγο. Η ταινία τους "Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση" απέσπασε 3 βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1971 (ταινίας, σεναρίου και α΄ ανδρικού ρόλου).
Μαζικές οι απώλειες στον χώρο του Πολιτισμού μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τους σκεπάσει...