Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ο Αννίβας απέναντι στον Αλέξανδρο

Όλοι θεωρούν τον Αλέξανδρο ως τον μεγαλύτερο στρατηλάτη της αρχαιότητας. Ίσως επειδή ήταν Έλληνας. Όμως η αλήθεια είναι πως σε καθαρά τακτικό-στρατιωτικό επίπεδο ανώτερος κατά την αρχαιότητα ήταν ο Καρχηδόνιος Αννίβας Βάρκας.
O Αλέξανδρος συνδύαζε τη στρατιωτική με την πολιτική ικανότητα. Ο Αννίβας αντίθετα δεν ήταν τόσο επιδέξιος πολιτικός. Μάλλον το αντίθετο. Ωστόσο ως προς τη στρατιωτική ικανότητα ήταν σίγουρα ανώτερος του Αλεξάνδρου.
Επειδή όμως είναι σοφότερο οι απόψεις να στηρίζονται και με επιχειρήματα θα το αναλύσω με ακρίβεια.
Ο Αννίβας ήταν στρατηγός της δημοκρατίας της Καρχηδόνας και όχι βασιλιάς. Ήταν υπόλογος απέναντι στο συμβούλιο της πόλης του το οποίο όχι μόνο δεν τον βοήθησε αλλά του έκανε και πόλεμο με κύριο πολιτικό του αντίπαλο τον Χάνο το Μέγα. Από την άλλη ο Αλέξανδρος ήταν βασιλιάς και κυρίαρχος απέναντι σε όλους. Ο Αννίβας δε διέθετε έναν τόσο φοβερό στρατό σαν του Αλέξανδρου. Οι Καρχηδόνιοι οπλίτες ήταν πολύ κατώτεροι των Μακεδόνων και δε διέθεταν φάλαγγες από σάρισες που μπορούσαν να αντιμετωπίσουν στα ίσα τις λεγεώνες της Ρώμης. Αντίπαλος του Αννίβα ήταν η Ρώμη ο στρατός της οποίας ποσοτικά και ποιοτικά ήταν ανώτερος από αυτόν του Αννίβα. Αντίθετα ο στρατός των Περσών ήταν ανώτερος ποσοτικά αλλά κατώτερος ποιοτικά από αυτόν του Αλέξανδρου. Σε ίσους αριθμούς ο Αλέξανδρος θα μπορούσε άνετα να κυριαρχήσει ενώ ο Αννίβας όχι χωρίς τη στρατηγική του σκέψη.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε το θέμα του ανεφοδιασμού. Ο Αλέξανδρος εκστράτευσε στην Ανατολή επί 11 χρόνια ανανεώνοντας τις απώλειες από Πέρσες, Αιγυπτίους και άλλους κατακτημένους που πρόθυμα τον αναγνώριζαν ως κυρίαρχο. Οι κατακτημένες περιοχές παραχωρούσαν τα πλούσια αποθέματά τους για τον Μακεδόνα πολέμαρχο και το στρατό του.
Αντίθετα ο ανεφοδιασμός ήταν μεγάλος πονοκέφαλος για τον Αννίβα επί 17 έτη. Οι Ρωμαίοι υπό τον Φάβιο Μάξιμο εφάρμοσαν καμένη γη και οι κάτοικοι της υπαίθρου κατέφυγαν στις οχυρωμένες πόλεις για να αποφύγουν τον εισβολέα. Η Ιταλία ήταν μικρή, οι πόροι του Αννίβα περιορισμένοι, το περιβάλλον αφιλόξενο και επικίνδυνο ενώ μόλις λίγοι Γαλάτες από το βορρά ενίσχυσαν τις δυνάμεις των Καρχηδονίων.
Είναι γεγονός πως παρά τις νίκες του ο Αλέξανδρος σε καμία μάχη δεν εκμηδένισε τον εχθρικό στρατό. Αντίθετα ο Αννίβας το κατόρθωσε όχι σε μία αλλά σε δυο μάχες και μάλιστα με πολύ μικρότερο στρατό από τη Ρώμη. Η πρώτη ήταν η Μάχη στον ποταμό Τρεβία το 218πΧ ενώ η δεύτερη ήταν η μεγαλύτερη νίκη του Αννίβα στις Κάννες το 216πΧ όπου σε μόλις λίγες ώρες αφανίστηκαν 60.000 Ρωμαίοι και ουσιαστικά η Ρώμη έμεινε χωρίς στρατό!!!! Ενδεχομένως αν ο Αννίβας ήταν και ικανός πολιτικός να είχε κερδίσει εκεί τον πόλεμο. Αλλά όπως είπε και ο διοικητής του ιππικού του, Μαάρβας "Οι θεοί δεν έδωσαν σε έναν άνθρωπο όλα τους τα δώρα".
Ο Αννίβας, ο Καρχηδόνιος στρατηγός είχε και μια ήττα. Μια ήττα που του κόστισε τα πάντα και που έπεσε θύμα της ίδιας της τακτικής του που εφάρμοσε ο αντίπαλος Σκιπίων ο Αφρικανός. Ο Αλέξανδρος τερμάτισε την καριέρα του αήττητος και απόλυτος κυρίαρχος της Ανατολής. Είχε το τέλος ενός μεγάλου ηγέτη και όχι το ταπεινωτικό τέλος του Αννίβα, που κυνηγημένος αυτοκτόνησε για να περισώσει όση αξιοπρέπεια τού είχε απομείνει...