Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Οι θεοί δεν έδωσαν όλα τα δώρα σε έναν μόνο άνθρωπο...

Οι περισσότεροι νομίζουμε πως η ιστορικές εξελίξεις κρίνονται μονάχα από την εξέλιξη μιας μάχης. Στην πραγματικότητα όμως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η ίδια η νίκη όσο ο τρόπος που την αξιοποιεί ο νικητής.
Το 216 πχ 40.000 Καρχηδόνιοι υπό τον Αννίβα συγκρούστηκαν με το σύνολο των Ρωμαϊκών δυνάμεων (περίπου 70-80.000 άνδρες) στις Κάννες της Ιταλίας. Ο Αννίβας ήταν μια ιδιοφυία της στρατηγικής. Τοποθέτησε το Ιππικό στα άκρα ενώ άφησε το πεζικό να υποχωρήσει ελαφρά στο κέντρο. Οι Ρωμαίοι διείσδυσαν  στο κέντρο και τότ το Καρχηδονιακό ιππικό (που είχε τρέψει σε φυγή το αδύναμο Ρωμαϊκό ιππικό) τους παγίδεψε από τα νώτα και μέσα σε 6 ώρες ο ρωμαϊκός στρατός δεν είχε απλά ηττηθεί. Είχε αφανιστεί…
Ο Αννίβας ήταν κυρίαρχος. Με πολύ μικρές απώλειες είχε αφανίσει το στρατό της Ρώμης η οποία ήταν πλέον απροστάτευτη. Όμως ενώ τίποτα δε χώριζε το στρατό του από την αιώνια πόλη αποφάσισε να μην επιτεθεί. Ο Μαάρβας, ο εξαιρετικός διοικητής του Καρχηδονιακού Ιππικού εκοργίστηκε με την απόφαση του Αννίβα. Του είπε μια φράση που πέρασε στην Ιστορία:
«Τελικά οι θεοί δεν έδωσαν όλα τα δώρα σε έναν άνθρωπο. Αννίβα, όντως, ξέρεις πώς να κερδίζεις μια νίκη, όχι όμως πώς να τη χρησιμοποιείς».
Ο Αννίβας παρέμεινε με αδράνεια στην Ιταλία για 16 χρόνια ακόμα.16 χρόνια δεν έκανε τίποτα απολύτως. Περίμενε…
Μετά από 16 χρόνια, όμως, η Ρώμη είχε πλέον στρατό. Και είχε και ένα στρατηγό που είχε διαβάσει τις τακτικές του Αννίβα. Το 202 πΧ στη Ζάμα της σημερινής Τυνησίας οι Καρχηδόνιοι συγκρούστηκαν ξανά με τους Ρωμαίους. Τώρα όμως δεν είχαν το ισχυρό τους ιππικό. Το περίφημο Νουμιδικό Ιππικό ήταν στο πλευρό των Ρωμαίων. Κ ΑΙ Ο μεγάλος στρατηγός Κορνήλιος Σκιπίων χρησιμοποίησε την ίδια τακτική που είχε χρησιμοποιήσει ο Αννίβας 16 χρόνια νωρίτερα. Και αφάνισε το στρατό του Αννίβα…
 Ο Αννίβας είχε την ευκαιρία να σβήσει τη Ρώμη από το χάρτη. Είχε την ευκαιρία να αλλάξει το ρου της Ιστορίας. Είχε την ευκαιρία να βάλει τα θεμέλια για την κυριαρχία της Καρχηδόνας στη Μεσόγειο. Δεν το έπραξε όμως. Άλλωστε «Οι θεοί δεν έδωσαν όλα τους τα δώρα σε έναν μόνο άνθρωπο».