Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Επανάληψη στις αναφορικές προτάσεις


Οι αναφορικές προτάσεις εισάγονται με αναφορικές αντωνυμίες (ς, οος, σος, πόσος, λίκος, στις, πότερος, ποος, πηλίκος, πόσος κτό) ή με αναφορικά επιρρήματα (που, θεν, πόθεν, ς, πως, ποι  κτό) και προσδιορίζουν κάποιον όρο μίας άλλης πρότασης.

Οι αναφορικές προτάσεις διακρίνονται σε ονοματικές και επιρρηματικές. Οι ονοματικές εισάγονται με αναφορικές αντωνυμίες . Μία ονοματική αναφορική πρόταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί: 
  • ως υποκείμενο (π.χ. στις αυτν φιλε μετ΄ μο μαχέσθω.)
  • ως κατηγορούμενο (π.χ. Οτός στιν ς πέκτεινεν τος στρατηγος.) 
  • ως αντικείμενο (π.χ. ποκτείνουσιν ν οονται δικεν.)
  • ως παράθεση (π.χ. ν δ τς πολλοφάνης, ς ξένος γένετο.)
  • ως επεξήγηση (π.χ. Ομαι μς παθεν τοιατα, τος χθρος ο θεο ποιήσειαν.) 
  • ως επιθετικός ή κατηγορηματικός προσδιορισμός (π.χ. Τοτό στι τ πλοον, ες Δλον θηναοι πέμπουσιν.)

Οι επιρρηματικές εισάγονται κυρίως με αναφορικά επιρρήματα και χρησιμοποιούνται ως επιρρηματικοί προσδιορισμοί. (π.χ. Ο Τραπεζούντιοι, πόθεν τ πιτήδεια ῥᾴδιον ν λαβεν, οκ γον.)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υπάρχει περίπτωση ορισμένες ονοματικές αναφορικές προτάσεις να περιέχουν και επιρρηματική έννοια. Έτσι , μπορεί να δηλώνουν :
  • αιτία (αναφορικές αιτιολογικές) π.χ. Θαυμαστν ποιες , ς μν ποτε δίδως.
  •  σκοπό (αναφορικές τελικές) π.χ. δοξε τ δήμ τριάκοντα νδρας λέσθαι , ο τος πατρίους νόμους συγγράψουσι.
  •  αποτέλεσμα (αναφορικές αποτελεσματικές) π.χ. Οκ ν τοσατα χρήματα, μς ποτρέψει τ δίκαια ποιεν.
  •  υπόθεση (αναφορικές υποθετικές) Οι προτάσεις αυτές ισοδυναμούν με υπόθεση σε έναν υποθετικό λόγο και εκφέρονται όπως και οι υποθετικές προτάσεις , ανάλογα με το είδος του υποθετικού λόγου.
Ø  Οι αναφορικές προτάσεις που δηλώνουν παρομοίωση ή σύγκριση λέγονται παραβολικές και εισάγονται με τα αναφορικά ς , σπερ , πως , σον , σ  κ.ά.
Ø  Η αναφορική αντωνυμία ς στην αρχή περιόδου πολλές φορές δεν εισάγει δευτερεύουσα αναφορική πρόταση αλλά κύρια.

Σόνια Σιούτη, φιλόλογος

Επανάληψη στα ρηματικά επίθετα

ΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΣΕ –ΤΕΟΣ ΚΑΙ –ΤΟΣ

·        Τα ρηματικά επίθετα σε -τέος  δηλώνουν κάτι που πρέπει να γίνει και αποδίδονται με το δεῖ + το αντίστοιχο απαρέμφατο.
·        Τα ρηματικά επίθετα σε –τός μπορούν να δηλώνουν κάτι που είναι δυνατό ή άξιο να γίνει και αποδίδονται με το δυνατὸν / ἄξιόν ἐστι  + το αντίστοιχο απαρέμφατο.
·        Συνήθως κοντά στα ρηματικά επίθετα υπάρχει η δοτική προσωπική του ενεργούντος προσώπου ( δηλ. του ποιητικού αιτίου )

Με τα ρηματικά επίθετα σε –τέος η σύνταξη είναι :
1.     προσωπική : τότε το ρηματικό επίθετο αναλύεται με το δεῖ + απαρέμφατο παθητικής φωνής. Η δοτική προσωπική του ενεργούντος προσώπου θα μετατραπεί σε εμπρόθετο προσδιορισμό του ποιητικού αιτίου (ὑπὸ + γενική ). π.χ. Ἑορταί τινες νομοθετητέαι ἡμῖν = δεῖ νομοθετηθῆναι ἑορτάς τινας ὑφ’ ἡμῶν
2.     απρόσωπη : τότε το ρηματικό επίθετο αναλύεται με το δεῖ + απαρέμφατο ενεργητικής φωνής . Η δοτική προσωπική του ενεργούντος προσώπου θα μετατραπεί σε υποκείμενο του απαρεμφάτου ( σε αιτιατική ). π.χ. Μεθεκτέον ἐστὶ τῶν πραγμάτων πλείοσι = δεῖ μετέχειν πλείονας τῶν πραγμάτων

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν δεν υπάρχει ενεργητική φωνή για να σχηματίσουμε το απαρέμφατο, τότε χρησιμοποιούμε μέσο τύπο με ενεργητική σημασία. π.χ. Ἐπιμελητέον ἐστὶν ὑμῖν τῶν σωμάτων = δεῖ ἐπιμελεῖσθαι ὑμᾶς τῶν σωμάτων

Τα ρηματικά επίθετα σε –τός έχουν γενικώς παθητική σημασία. Κατά την ανάλυσή τους ισχύει  ό,τι και για τα ρηματικά επίθετα σε –τέος , μόνο που αποδίδονται με το δυνατὸν / ἄξιόν ἐστι  + το αντίστοιχο απαρέμφατο. π.χ.
1.     προσωπική σύνταξη : Διαβατός ἐστιν ἡμῖν ὁ ποταμὸς  = δυνατόν ἐστι διαβαθῆναι  τὸν ποταμὸν  ὑφ’ ἡμῶν
2.     απρόσωπη σύνταξη : βιωτόν ἐστιν ἡμῖν  = ἄξιόν ἐστι ἡμῖν ζῆν
ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν έχουμε ρηματικό επίθετο και κοντά του μία δοτική, πρέπει να προσέχουμε , γιατί μπορεί να μην είναι δοτική προσωπική του ενεργούντος προσώπου. π.χ. Οὐκ ἀθυμητέον ἐστὶ τοῖς γεγενημένοις = οὐ δεῖ ἀθυμειν τοῖς γεγενημένοις  (δοτική της αιτίας)      

Σόνια Σιούτη, φιλόλογος