Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο: ένα μοναδικό φαινόμενο

Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο… Οι τρεις αυτές λέξεις δεν κατονομάζουν απλώς την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά και ένα σπάνιο, «ενδημικό» φαινόμενο.
Πρώτη μέρα, λοιπόν, ο επιτυχών στις εξετάσεις πάει για τις εγγραφές στο ΑΕΙ ή ΤΕΙ που πέρασε. Σε ένα νέο χώρο όμως δεν γνωρίζει πώς να κινηθεί. Και εδώ φαίνεται η πρωτοπορία του ελληνικού Πανεπιστημίου. Το παιδί το πλησιάζει μια κουκλάρα, μακιγιαρισμένη που μόλις βγήκε από το κομμωτήριο ή ένας γυμνασμένος μπρατσαράς που προθυμοποιούνται αφιλοκερδώς να βοηθήσουν το νέο. Μάλιστα αφού τον κατατοπίσουν και τον βοηθήσουν στις εγγραφές του ζητούν και το τηλέφωνό του για να τον ενημερώσουν για την έναρξη των μαθημάτων!!!!!!!!! Όταν δε αρχίζουν και τα μαθήματα… Όλη τη μέρα τα άτομα αυτά και πάλι αφιλοκερδώς μοιράζουν σημειώσεις!!!!!!!
Όμως το ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει εφεύρει και τρόπο για να καταπολεμά το άγχος των φοιτητών….Οι τοίχοι είναι γεμάτοι αφίσες και τα έδρανα στα αμφιθέατρα είναι πολύχρωμα και γραμμένα με φράσεις που αναπτύσσουν την φαντασία των φοιτητών και συμβάλλουν αποφασιστικά στην καλλιέργειά τους.
Το ελληνικό Πανεπιστήμιο προστατεύει την ελευθερία του κάθε φοιτητή καθώς και το δικαίωμά του να εκφράζεται. Γι’αυτό και υπάρχουν παρατάξεις που εκπροσωπούν όλες τις ιδεολογίες και φροντίζουν να ενημερώνουν τους φοιτητές για σοβαρά ζητήματα της κοινωνίας όπως αυτό της νυχτερινής διασκέδασης για παράδειγμα. Αυτές οι παρατάξεις δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με τα ξεφτιλισμένα κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας, όπως άλλωστε ισχυρίζονται και οι εκπρόσωποί τους. Όσο για το που βρίσκουν τα χρήματα για τη δράση τους… Μα που αλλού;;; Με ιδρώτα τους τα κερδίζουν……
Ένα τόσο υψηλών προδιαγραφών Πανεπιστήμιο δε μπορεί να είναι μέρος της παρηκμασμένης ελληνικής κοινωνίας. Αλλά έχουν προνοήσει κάποιοι και γι’αυτό!!!Τα Πανεπιστήμια είναι αυτόνομα και η αστυνομία απαγορεύεται να εισέλθει σε αυτά. Αυτό το πρωτοποριακό φαινόμενο, γνωστό ως άσυλο δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να αναπτύξουν πλήρως την προσωπικότητά τους. Γι’αυτό στο εσωτερικό των ΑΕΙ συμβαίνουν διάφορες δραστηριότητες όπως πχ ξύλο μεταξύ των παρατάξεων, καταλήψεις, φιλοξενία λαθρομεταναστών και πολλά άλλα.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Μπορεί η χώρα μας να περνά δύσκολες ώρες αλλά τα Πανεπιστήμιά μας είναι πολύ μπροστά… Καλώς ήλθες πρωτοετή φοιτητή στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο!!!!!

Κάνε μου λιγάκι...like!

Μία λέξη που έχει στοιχειώσει την καθημερινότητά μας! Like! Ελληνιστί αρέσκω! Ανεβάζουμε φωτογραφίες στο facebook και περιμένουμε σαν τα κοράκια να δούμε σε πόσους θα αρέσουν. Και όχι με καλλιτεχνικά κριτήρια αλλά με κίνητρο τον εγωισμό και το ναρκισσισμό μας. Τα μετράμε, συγκρινόμαστε με τους άλλους "φίλους". Αν κάποιος μας ξεπέρασε, δεν του μιλάμε. Κατατάσσεται στους εχθρούς. 
Είναι πράγματι τραγικό το γεγονός ότι ο κόσμος κοινοποιεί φωτογραφίες απο τη νυχτερινή του έξοδο, από τη  βόλτα στο πάρκο, από το μπάνιο του σπιτιού του,...και μπαίνει σε μία διαδικασία ανταγωνισμού με τους άλλους. Τι θέλει να δείξει δημοσίως; "Δέστε με, τι ωραία που περνάω εγώ"; Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με πόζες τύπου so sexy, so girly, so .....Αν το καλοσκεφτούμε, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα.
Υπάρχουν βέβαια και οι ψευτοκουλτουριάρηδες, που αναρτούν ρητά και γνωμικά, λόγια μεγάλων ανδρών, άρθρα για τον πολιτισμό, συμβουλές προς τους άλλους. Αυτοί είναι χειρότεροι, διότι δεν είναι απλώς ναρκισσιστές αλλά θεωρούν ότι και οι ίδιοι είναι αυθεντίες. Διατείνονται ότι ασχολούνται με την κοινωνική δικτύωση με σκοπό να συνεισφέρουν στη μόρφωση των άλλων αλλά στην πραγματικότητα πολύ λαϊκά κάνουν τους έξυπνους.
Εξυπακούεται ότι αυτά δεν ισχύουν για όλους, καθώς υπάρχουν πολλοί που αξιοποιούν ορθά όλες τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά μήπως τελικά δε θα πρέπει να ασχολούμαστε τόσο πολύ με όλο αυτό το σύστημα.; Χάνουμε το δάσος, my friends...

Υ.Γ. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για όσους τα διαβάσουν. Οι αναγνώστες μου εξαιρούνται!!!!!


Σόνια Σιούτη