Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

3 Δεκεμβρίου 1944


Μια μέρα σαν σήμερα...3 Δεκεμβρίου 1944. Στην Ευρώπη οι Σύμμαχοι έχουν περικυκλώσει το Γ’Ράιχ. Οι Αμερικάνοι έχουν απελευθερώσει το Παρίσι και τις Βρυξέλλες ενώ οι Σοβιετικοί βρίσκονται έξω από τη Βαρσοβία. Ο πόλεμος τελειώνει όπως όλα δείχνουν.
Ωστόσο για την Ελλάδα ο πόλεμος κάθε άλλο παρά στο τέλος του βρίσκεται. Αν και οι Γερμανοί έχουν αποχωρήσει από τη χώρα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Το ΕΑΜ με το στρατιωτικό του σκέλος, τον ΕΛΑΣ αμφισβητούν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου έχει τη στήριξη των Βρετανών και προσπαθεί να αποτρέψει την κυριαρχία του ΕΛΑΣ στη χώρα. Όμως ο ΕΛΑΣ αριθμοί πάνω από 100.000 αντάρτες (μαζί με τις εφεδρείες) την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση διαθέτει μονάχα στην Αθήνα την Αστυνομία, την Γ’Ορεινή Ταξιαρχία και Βρετανούς Αλεξιπτωτιστές. Όμως δεν είναι μόνο ο ΕΛΑΣ που επιδιώκει τη σύγκρουση αλλά και οι Βρετανοί, οι οποίοι επιθυμούν να εντάξουν την Ελλάδα στη δική τους σφαίρα επιρροής και για να γίνει αυτό ευκολότερα τους βολεύει να βγάλουν απ’τη μέση τον ΕΛΑΣ που πρόσκειτο στο καθεστώς της ΕΣΣΔ.
Η Κυβέρνηση αποφασίζει τον αφοπλισμό των αντιστασιακών οργανώσεων (δηλ. Του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ) για τις 10 Δεκεμβρίου. Οι αριστεροί κατεβαίνουν σε διαδήλωση(παρά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης) για να αποτρέψουν τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, την ίδια στιγμή που στην Ήπειρο ο ΕΛΑΣ διεξάγει επιχείρηση κατά του ΕΔΕΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη.
Η διαδήλωση γίνεται στις 3 Δεκεμβρίου. Οι αστυνομικοί ανοίγουν πυρ. Πολλά έχουν ειπωθεί για την αιτία των πυροβολισμών. Κάποιοι λένε ότι οι αριστεροί πέταξαν χειροβομβίδα, άλλοι ότι πυροβόλησαν πρώτα Βρετανοί πράκτορες κι άλλοι ότι οι αστυνομικοί έριξαν χωρίς λόγο. Όμως 18 από τους διαδηλωτ’ες χάνουν τη ζωή τους (οι κομμουνιστές ισχυρίζονται τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό).
Αυτή είναι και η αρχή των Δεκεμβριανών...Της β’φάσης του Εμφυλίου πολέμου και του σπαραγμού που γονάτισε τη χώρα αμέσως ματά την Κατοχή.Την επόμενη μέρα περισσότεροι από 20.000 αντάρτες του ΕΛΑΣ επιτίθονται στην Αθήνα..................