Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Σε είδα…

Και εκεί που περπατάω ανέμελη -όσο μπορεί να είναι κάποιος σήμερα- στο δρόμο σε είδα. Όχι μόνο εσένα, αλλά και τόσους άλλους σαν εσένα! Και αναφέρομαι στους ανθρώπους που δεν έχουν κάπου να μείνουν και περιφέρονται δεξιά και αριστερά, κοιμούνται στα πεζοδρόμια, φτιάχνουν «σπίτια» από χαρτόκουτα και πλαστικά, τρώνε από τα σκουπίδια και περιμένουν κάποιον να τους δώσει κάτι, έστω μικρό για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Έλληνες, αλλοδαποί, άντρες και γυναίκες, οικονομικά κατεστραμμένοι στο περιθώριο της ζωής, απολυμένοι λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση, χρήστες ναρκωτικών, άνθρωποι που κάποτε ήταν της διπλανής πόρτας και που ζούσαν μια κανονική ζωή. Ίσως βρίσκονταν δίπλα μας, περπατούσαν και έκαναν ακριβώς τις ίδιες σκέψεις που κάνουμε εμείς, είχαν παρόμοια προβλήματα με εμάς. Μάλλον όμως τα προβλήματά τους, τους καπέλωσαν τόσο που τώρα να έχουν βρεθεί στη θέση αυτή.
Ακούω συχνά και στο δρόμο και στις ειδήσεις να λένε άνθρωποι της ηλικίας των 50 ετών -και όχι μόνο-:«δεν με προσλαμβάνει κανείς τώρα, επειδή είμαι 50 ετών» και συνεχίζει λέγοντας «τι φταίω εγώ που με έδιωξαν από τη δουλειά μου τώρα στα πενήντα μου χρόνια;»
Την Αθήνα μπορείς να τη δεις με μια άλλη ματιά σε όποια γωνιά της και αν κοιτάξεις. Όπως και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν. Η κοινωνική ανισότητα όσο πάει και μεγαλώνει με ανυπολόγιστες συνέπειες. Και σίγουρα δεν θα αργήσει η στιγμή που στο κάτω δρόμο, από ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτυ στο Κολωνάκι, «αόρατοι» άνθρωποι, αόρατοι για όλους εμάς που περπατάμε δίπλα τους, αόρατοι για το κράτος, θα ληστεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Ίσως για να κάνουν την παρουσία τους πιο αισθητή…

Greek family

Σκόρπιες σκέψεις με αφορμή ένα σημερινό περιστατικό στην τάξη…
1.    «Παιδί μου, διάβασε να γίνεις γιατρός». Υπάρχει και παραλλαγή για θεωρητική κατεύθυνση, όπου γιατρός δικηγόρος.
2.      «Παιδί μου, μη γυρνάς αργά το βράδυ. Θα σε βιάσουν στο δρόμο.» (για κορίτσι). «Θα σε μαχαιρώσουν οι αλλοδαποί.» ( για αγόρι)
3.      «Παιδί μου, μην πας στην κατάληψη. Μην ανακατεύεσαι εσύ σ’ αυτά!»
4.      «Παιδί μου, εμείς δεν είμαστε σαν αυτούς!» (Οι «αυτοί» είναι οι γείτονες, οι ξαδέρφες στο χωριό, οι συγγενείς κ.λπ.)
5.      «Κόρη μου, να βρεις ένα καλό, όμορφο, ψηλό, μορφωμένο πλην πλούσιο παιδί να σε πάρει/παντρευτεί/αποκαταστήσει.» «Γιε μου, να βρεις μία πλούσια νύφη» (Εδώ δεν ενδιαφέρουν η ομορφιά, η μόρφωση και το ύψος! Ας είναι για τον Καιάδα, αρκεί να έχει φράγκα!)
6.      «Παιδί μου, θα μεγαλώσεις και θα δεις ότι έχω δίκιο. Τότε θα είναι αργά.» (Το παιδί μπορεί να είναι και 30 χρόνων… αλλά θα μεγαλώσει κι άλλο.)
7.      «Παιδί μου, θα με πεθάνεις/θα με στείλεις στον τάφο πριν την ώρα μου
8.      «Παιδί μου, ρίξε κάτι πάνω σου. Θα κρυώσεις.» (Μπορεί να έχει και 35 βαθμούς υπό σκιά έξω. Προσωπικά έχω ακούσει το εξής θεϊκό: «Παιδί μου, κρυώνω. Βάλε μια μπλούζα.» )
9.      «Παιδιά μου, να ζήσετε. Άντε με το καλό να κάνετε γρήγορα ένα παιδάκι να χαρούμε εγγονάκια όσο είμαστε νέοι
Όπερ και εγένετο για να καταλήξουμε στο…
10.  «Ήθελα να’ ξερα τι τα κάνουν τα κουτσούβελα, αφού δεν κάθονται να τα μεγαλώσουν; »
Τα λόγια είναι περιττά…