Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν...


O Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος-Δραγάσης έγινε αυτοκράτορας το 1449 σε ηλικία 45 ετών. Δεν τον ψήφισε κανείς αλλά ανέβηκε στην εξουσία κληρονομώντας τον αδελφό του αφού η Βυζαντινή «Αυτοκρατορία» δεν είχε δημοκρατικό πολίτευμα.Ωστόσο τότε το Βυζάντιο ήταν απλά ένα φάντασμα του παλαιού του μεγαλείου καθώς περιλάμβανε μόνο την Κων/πόλη και την Πελοπόννησο.
Μόλις 4 χρόνια αργότερα ο Κωνσταντίνος βρέθηκε πολιορκημένος στην Κων/πόλη από ένα στρατό 250.000 Οθωμανών υπό τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β’. Ο Μωάμεθ ζήτησε να του παραδώσει ο Κωνσταντίνος την Πόλη και σε αντάλλαγμα δε θα έχανε την εξουσία του. Η απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ήταν η εξής:
“Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων
ἐν ταύτῃ. Κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν
Συνεπώς ο Κωνσταντίνος εξηγούσε στο Μωάμεθ πως –αν και αυτοκράτορας- δεν είχε δικαίωμα να αποφασίσει μόνος αυτός για το αν θα παρέδιδε την Πόλη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Και όλοι μαζί αποφάσισαν να αντισταθούν.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Στις 29/5/1453 οι  Οθωμανοί κατάφεραν να σπάσουν την άμυνα των μόλις 11.000 Βυζαντινών και ξένων μισθοφόρων και να εισβάλλουν στο εσωτερικό της Πόλης. Ο Κωνσταντίνος έσκισε τον αυτοκρατορικό μανδύα και όρμησε εναντίον των εχθρών στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού. Έπεσε ηρωικά...
Ο Μωάμεθ εκτίμησε  τον ηρωισμό του και ζήτησε να βρεθεί το πτώμα του. Οι στρατιώτες του τον αναγνώρισαν από τα παπούτσια που είχαν κεντημένο χρυσό το δικέφαλο αετό.Ο Μωάμεθ διάταξε τότε να ταφεί με τιμές.
Τί σχέση έχουν όλα αυτά με την Ελλάδα του 2012;;;
Απλά...στο κάλεσμα των ξένων το 2010 για (έμμεση) παράδοση ο πρωθυπουργός ΓΑΠ είπε ΝΑΙ ψηφίζοντας με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία το μνημόνιο 1 και στη συνέχεια η κυνέρνηση συνεργασίας του Λ.Παπαδήμου είπε δεύτερο ΝΑΙ στο μνημόνιο 2.
Η γνώμη του λαού;Ποιος τη ζήτησε; Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αν και αυτοκράτορας την είχε ζητήσει...Οι σημερινοί πρωθυπουργοί της Ελλάδος αποδεικνύουν ότι είναι «βασιλικότεροι του βασιλέως» αποφασίζοντας μονομερώς και αυταρχικά για το μέλλον όλων μας.Και εμάς δε μας ρωτάει κανείς τίποτα...