Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η μάχη του Μπόσγουορθ

Αγγλία 1485

Από το 1455 έχει ξεσπάσει ένας φρικτός και αιματηρός εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δυο κυρίαρχων οίκων: τον οίκο της Υόρκης με έμβλημα το λευκό ρόδο και τον οίκο του Λάνκαστερ με έμβλημα το κόκκινο ρόδο. Όλοι οι τοπικοί άρχοντες παίρνουν μέρος υποστηρίζοντας είτε το ένα, είτε το άλλο στρατόπεδο.
Όλα ξεκίνησαν το 1453...
Ο αγγλικός στρατός έφτανε κουρασμένος και ηττημένος στο νησί έχοντας χάσει όλα τα εδάφη της ηπειρωτικής Ευρώπης από τους Γάλλους. Ο Βασιλιάς Ερρίκος ο 6ος ήταν βαριά άρρωστος. Η ασθένειά του ήταν καθαρά νευρολογικής φύσεως. Έχανε τα λογικά του σε τακτά χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κυνερνήσει.
Αποφασίστηκε η αντικατάστασή του. Όμως υπήρχαν διαφωνίες... Από τη μια η Μαργαρίτα η Ανδεγαυϊκή, η σύζυγός του και φυσικός ηγέτης των Λάνκαστερ και από την άλλη ο Ριχάρδος της Υόρκης...
Η διαφωνία εξελίχθηκε σε άγριο πόλεμο. Το 1460 σε μια άγρια σύγκρουση στο Γουέικφιλντ ο Ριχάρδος ηττήθηκε και έπεσε στη μάχη. Την ηγεσία της Υόρκης ανέλαβε ο γιός του Εδουάρδος. Το 1471 τσάκισε τους Λανκαστριανούς στο Τιούκσμπερι και τους έδιωξε από την Αγγλία. Ο ίδιος εστέφθη βασιλιάς ως Εδουάρδος ο 4ος.
Βασίλεψε ειρηνικά μέχρι το 1483 και όλα έδειχναν πως ο εμφύλιος είχε τελειώσει με την Υόρκη να έχει επικρατήσει...Η Μαργαρίτα η Ανδεγαυϊκή, φυσική ηγέτης των Λάνκαστερ φυλακίστηκε και στη συνέχεια εξορίστηκε.
Το 1483 πέθανε ο Εδουάρδος και στο θρόνο ανέβηκε ο αδελφός του Ριχάρδος ο Γ' του Γκλόστερ, που εκτέλεσε τα παιδιά του αδελφού του για να εξασφαλίσει τη βασιλεία του...
Πίστευε πως δεν είχε αντιπάλους και πως οι Λάνκαστερ είχαν ηττηθεί. Όμως έκανε λάθος...
Στη Γαλλία η Μαργαρίτα Μποφώρ δισέγγονη του Ιωάννη δούκα του Λάνκαστερ και γιού του βασιλιά Εδουάρδου Γ' είχε βλέψεις για το θρόνο. Έχοντας παντρευτεί τον άρχοντα Έντμουντ Τυδώρ είχε αποκτήσει ένα γιο τον Ερρίκο. Αυτόν προόριζε για το θρόνο ως φυσικό και μοναδικό πλέον εκπρόσωπο των Λάνκαστερ. Ο Ερρίκος Τυδώρ αποφάσισε να διεκδικήσει το θρόνο ως Λάνκαστερ από την πλευρά της μητέρας του.
Το 1485 ο Ερρίκος Τυδώρ επικεφαλής 5.000 ανδρών αποβιβάζεται στην Αγγλία. Ο Ριχάρδος Γκλόστερ σπεύδει να τον αντιμετωπίσει επικεφαλής 10.000 ανδρών. Οι δυο στρατοί έρχονται αντιμέτωποι στο πεδίο του Μπόσγουορθ στις 22 Αυγούστου 1485. Ο Ριχάρδος έχοντας αμφιβολίες για την πίστη του Λόρδου Στάνλεϋ κρατάει όμηρο το γιό του εκβιάζοντας αυτόν και τους 6.000 να υποστηρίξουν αυτόν κι όχι τον Τυδώρ.
Η μάχη είναι άγρια...Λανκαστριανοί και Υορκιστές αλληλοσφάζονται για το θρόνο της Αγγλίας. Στη μάχη τα δίνει όλα ο Ερρίκος από τη μια και ο Ριχάρδος από την άλλη επικεφαλής των ανδρών τους. Σε κάποια φάση οι Λανκαστριανοί υποχωρούν όντας λιγότεροι. Ο Ριχάρδος φαίνεται να κερδίζει. Και τότε έρχεται η ανατροπή...
Ο αμέτοχος λόρδος Στάνλεϋ επιτίθεται με τους 6.000 στρατιώτες του. Ο Ριχάρδος θεωρεί βέβαιο πως θα τον στηρίξει. Όμως ο λόρδος στηρίζει τον Τυδώρ!!!
Βλέποντας ο Ριχάρδος την ήττα βέβαια εκτελεί μια τελευταία επίθεση και πέφτει στη μάχη. Ο Στάνλεϋ βρίσκει το πτώμα σε ένα θάμνο και αφού αφαιρεί το στέμμα το δίνει στο νικητή Ερρίκο Τυδώρ.
Ο Ερρίκος στέφεται στο πεδίο της μάχης βασιλιάς ως Ερρίκος ο 7ος. Παντρεύεται πριγκίπισσα της Υόρκης και βασιλεύει μέχρι το 1509 έχοντας δώσει τέλος στον αιματηρό πόλεμο των Ρόδων...
Οι απόγονοι των Τυδώρ βασιλεύουν στη Βρεατανία μέχρι σήμερα...

Απλά τα πράγματα...