Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι θεοί δεν έδωσαν όλα τα δώρα σε έναν μόνο άνθρωπο...

Οι περισσότεροι νομίζουμε πως η ιστορικές εξελίξεις κρίνονται μονάχα από την εξέλιξη μιας μάχης. Στην πραγματικότητα όμως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η ίδια η νίκη όσο ο τρόπος που την αξιοποιεί ο νικητής.
Το 216 πχ 40.000 Καρχηδόνιοι υπό τον Αννίβα συγκρούστηκαν με το σύνολο των Ρωμαϊκών δυνάμεων (περίπου 70-80.000 άνδρες) στις Κάννες της Ιταλίας. Ο Αννίβας ήταν μια ιδιοφυία της στρατηγικής. Τοποθέτησε το Ιππικό στα άκρα ενώ άφησε το πεζικό να υποχωρήσει ελαφρά στο κέντρο. Οι Ρωμαίοι διείσδυσαν  στο κέντρο και τότ το Καρχηδονιακό ιππικό (που είχε τρέψει σε φυγή το αδύναμο Ρωμαϊκό ιππικό) τους παγίδεψε από τα νώτα και μέσα σε 6 ώρες ο ρωμαϊκός στρατός δεν είχε απλά ηττηθεί. Είχε αφανιστεί…
Ο Αννίβας ήταν κυρίαρχος. Με πολύ μικρές απώλειες είχε αφανίσει το στρατό της Ρώμης η οποία ήταν πλέον απροστάτευτη. Όμως ενώ τίποτα δε χώριζε το στρατό του από την αιώνια πόλη αποφάσισε να μην επιτεθεί. Ο Μαάρβας, ο εξαιρετικός διοικητής του Καρχηδονιακού Ιππικού εκοργίστηκε με την απόφαση του Αννίβα. Του είπε μια φράση που πέρασε στην Ιστορία:
«Τελικά οι θεοί δεν έδωσαν όλα τα δώρα σε έναν άνθρωπο. Αννίβα, όντως, ξέρεις πώς να κερδίζεις μια νίκη, όχι όμως πώς να τη χρησιμοποιείς».
Ο Αννίβας παρέμεινε με αδράνεια στην Ιταλία για 16 χρόνια ακόμα.16 χρόνια δεν έκανε τίποτα απολύτως. Περίμενε…
Μετά από 16 χρόνια, όμως, η Ρώμη είχε πλέον στρατό. Και είχε και ένα στρατηγό που είχε διαβάσει τις τακτικές του Αννίβα. Το 202 πΧ στη Ζάμα της σημερινής Τυνησίας οι Καρχηδόνιοι συγκρούστηκαν ξανά με τους Ρωμαίους. Τώρα όμως δεν είχαν το ισχυρό τους ιππικό. Το περίφημο Νουμιδικό Ιππικό ήταν στο πλευρό των Ρωμαίων. Κ ΑΙ Ο μεγάλος στρατηγός Κορνήλιος Σκιπίων χρησιμοποίησε την ίδια τακτική που είχε χρησιμοποιήσει ο Αννίβας 16 χρόνια νωρίτερα. Και αφάνισε το στρατό του Αννίβα…
 Ο Αννίβας είχε την ευκαιρία να σβήσει τη Ρώμη από το χάρτη. Είχε την ευκαιρία να αλλάξει το ρου της Ιστορίας. Είχε την ευκαιρία να βάλει τα θεμέλια για την κυριαρχία της Καρχηδόνας στη Μεσόγειο. Δεν το έπραξε όμως. Άλλωστε «Οι θεοί δεν έδωσαν όλα τους τα δώρα σε έναν μόνο άνθρωπο».

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το παρουσιασες σαν παραμυθι. Το ευχαριστηθηκα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΟΡΙΣΤΩΝ Β΄ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ἔστην: ἔβην, ἔγνων, ἔδραν, ἔφυν, ἐρρύην

Ορισμένα ρήματα της α΄ συζυγίας (ρήματα σε -ω) σχηματίζουν τον αόριστο β΄ κατά τα ρήματα σε  -μι  και κλίνονται όπως ο αόριστος  ἔστην . Τα ρήματα αυτά είναι τα εξής: Ενεστώτας Αόριστος β΄ ἁλίσκομαι βαίνω γηράσκω γιγνώσκω (ἀπο)διδράσκω δύομαι ζήω,-ῶ ῥέω φθάνω φύομαι ἑάλων / ἥλων ἔβην ἐγήραν ἔγνων (ἀπ)έδραν ἔδυν ἐβίων ἐρρύην ἔφθην ἔφυν Παραδείγματα:  βαίνω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔβην ἔβης ἔβη ἔβημεν ἔβητε ἔβησαν βῶ βῇς βῇ βῶμεν βῆτε βῶσι(ν) βαίην βαίης βαίη βαίημεν / βαῖμεν βαίητε / βαῖτε βαίησαν / βαῖεν βῆθι βήτω - βῆτε βάντων / βήτωσαν βῆναι βὰς βᾶσα βὰν γιγνώσκω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔγνων ἔγνως ἔγνω...

Σύμπτυξη δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή

Ουσιαστικά πρόκειται για την αντίστροφη πορεία της ανάλυσης της μετοχής σε πρόταση. Γενικά , κατά τη σύμπτυξη μίας δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή , ανεξαρτήτως είδους, παρατηρούνται οι εξής μεταβολές : 1. Φεύγει ο σύνδεσμος εισαγωγής της δευτερεύουσας πρότασης. 2. Το ρήμα της δευτερεύουσας πρότασης μετατρέπεται σε μετοχή στον ίδιο χρόνο του ρήματος. 3. Αν η δευτερεύουσα πρόταση εκφέρεται με δυνητική έγκλιση, τότε η μετοχή θα είναι και αυτή δυνητική. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ A.     Το υποκείμενο του ρήματος γίνεται υποκείμενο της μετοχής. Διακρίνονται δύο περιπτώσεις : ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε ονομαστική , όταν το υποκείμενο του ρήματος εξάρτησης και το υποκείμενο της δευτερεύουσας πρότασης είναι το ίδιο. π.χ. Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὅτι ἐσμὲν δυνατοὶ = Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὄντες δυνατοί. ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε πλάγια πτώση ( ΓΕΝ-ΔΟΤ-Α...

Συνηρημένα ρήματα (κλίση, θεωρία, ασκήσεις)

ΣΥΝΗΡΗΜΕΝΑ ΡΗΜΑΤΑ ΣΕ -αω Στα συνηρημένα ρήματα της αʹ τάξης  (-άω)  στον ενεστώτα και τον παρατατικό γίνονται οι ακόλουθες συναιρέσεις:  ᾰ + ε, η → ᾱ ᾰ + ει, ῃ → ᾳ ᾰ + ο, ω, ου → ω ᾰ + οι → ῳ τιμάω , -ῶ Ενεργητική Φωνή τιμάω , -ῶ Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή Ενεστώτας τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῷμι/-ῴην τιμῷς/-ῴης τιμῷ/-ῴη τιμῷμεν τιμῷτε τιμῷεν τίμα τιμάτω τιμᾶτε τιμώντων/τιμάτωσαν τιμᾶν τιμῶν τιμῶσα τιμῶν Παρατατικός ἐτίμων ἐτίμας ἐτίμα ἐτιμῶμεν ἐτιμᾶτε ἐτίμων Μέλλοντας τιμήσω   Αόριστος ἐτίμησα  Παρακείμενος τετίμηκα  Υπερσυντέλικος ἐτετιμήκειν   Μέση Φωνή τιμάομαι,-ῶμαι Οριστι...