Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο φθόνος των Ελλήνων



Οι Έλληνες είμαστε ένας παράξενος λαός. Έχουμε την τάση να υμνούμε ψεύτικους ήρωες την ίδια ώρα που τους πραγματικούς μας ήρωες τους στέλνουμε στη φυλακή ή στην εξορία.
Η ιστορία αρχίζει ήδη από τα αρχαία χρόνια.
Ο στρατηγός Μιλτιάδης πέθανε στη φυλακή από γάγγραινα ενώ μετά θάνατον ο γιός του Κίμωνας πλήρωσε το ποσό που απαιτείτο για να αποφυλακιστεί ο πατέρας του.
Ο Σωκράτης υποχρεώθηκε να πιεί το κώνιο αρνούμενος να μην υπακούσει στο νόμο της πόλης του που τον αδικούσε!!!
Ο Αριστοτέλης εκδιώχθηκε από την Αθήνα.
Ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε δυο φορές με τη δεύτερη φορά να έρχεται αντιμέτωπος ακόμα και με τη θανατική ποινή.
Ο Αριστείδης ο Δίκαιος έγραψε ο ίδιος το δικό του όνομα στο όστρακο ενός χωρικού που του ζήτησε να γράψει το όνομα του Αριστείδη χωρίς να γνωρίζει πως τον είχε μπροστά του. Χωρίς να του αποκαλύψει το όνομά του ο Αριστείδης ρώτησε το χωρικό τι του έχει κάνει αυτός ο Αριστείδης και θέλει να τον εξοστρακίσει. Ο χωρικός απάντησε «Τίποτα. Με ενοχλεί που ακούω συνεχώς γι’αυτόν», φανερώνοντας την αιτία για την οποία φερόμαστε έτσι στους ήρωες και τους σπουδαίους ανθρώπους: τον φθόνο…
Ναι ο φθόνος για τη δόξα των άλλων. Είμαστε λαός που όχι απλά ζηλεύει αλλά θέλει το κακό όσων διακρίνονται. Ο ίδιος ο Θεμιστοκλής έλεγε «Το τρόπαιο του Μιλτιάδη δε με αφήνει να κοιμηθώ!!!!»
Αλλά ακόμα και αυτός που βύθισε στη Σαλαμίνα τον Περσικό στόλο πέθανε εξόριστος στην αυλή του Μέγα Βασιλέα των Περσών!!!!
Ο Ιωάννης Καποδίστριας προσπάθησε να μας κάνει κράτος το 1830, έδωσε την περιουσία του ως το πρώτο κεφάλαιο του ελληνικού δημοσίου και τελικά δολοφονήθηκε…
Ο φθόνος και η αχαριστία των Ελλήνων οδήγησαν το μέγα ιστορικό Θουκυδίδη να πει πως η ανθρώπινη φύση μισεί ό,τι υπερέχει… Είναι αλήθεια.
Και είναι το μεγάλο μας ελάττωμα. Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. Αν οι Έλληνες φέρονταν δίκαια σε όσους ξεχώριζαν θα είμασταν ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο κράτος παρά τις δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει κατά καιρούς.Με τα μυαλά όμως που έχουμε.Δύσκολο….

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΟΡΙΣΤΩΝ Β΄ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ἔστην: ἔβην, ἔγνων, ἔδραν, ἔφυν, ἐρρύην

Ορισμένα ρήματα της α΄ συζυγίας (ρήματα σε -ω) σχηματίζουν τον αόριστο β΄ κατά τα ρήματα σε  -μι  και κλίνονται όπως ο αόριστος  ἔστην . Τα ρήματα αυτά είναι τα εξής: Ενεστώτας Αόριστος β΄ ἁλίσκομαι βαίνω γηράσκω γιγνώσκω (ἀπο)διδράσκω δύομαι ζήω,-ῶ ῥέω φθάνω φύομαι ἑάλων / ἥλων ἔβην ἐγήραν ἔγνων (ἀπ)έδραν ἔδυν ἐβίων ἐρρύην ἔφθην ἔφυν Παραδείγματα:  βαίνω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔβην ἔβης ἔβη ἔβημεν ἔβητε ἔβησαν βῶ βῇς βῇ βῶμεν βῆτε βῶσι(ν) βαίην βαίης βαίη βαίημεν / βαῖμεν βαίητε / βαῖτε βαίησαν / βαῖεν βῆθι βήτω - βῆτε βάντων / βήτωσαν βῆναι βὰς βᾶσα βὰν γιγνώσκω   Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή ἔγνων ἔγνως ἔγνω...

Σύμπτυξη δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή

Ουσιαστικά πρόκειται για την αντίστροφη πορεία της ανάλυσης της μετοχής σε πρόταση. Γενικά , κατά τη σύμπτυξη μίας δευτερεύουσας πρότασης σε μετοχή , ανεξαρτήτως είδους, παρατηρούνται οι εξής μεταβολές : 1. Φεύγει ο σύνδεσμος εισαγωγής της δευτερεύουσας πρότασης. 2. Το ρήμα της δευτερεύουσας πρότασης μετατρέπεται σε μετοχή στον ίδιο χρόνο του ρήματος. 3. Αν η δευτερεύουσα πρόταση εκφέρεται με δυνητική έγκλιση, τότε η μετοχή θα είναι και αυτή δυνητική. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ A.     Το υποκείμενο του ρήματος γίνεται υποκείμενο της μετοχής. Διακρίνονται δύο περιπτώσεις : ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε ονομαστική , όταν το υποκείμενο του ρήματος εξάρτησης και το υποκείμενο της δευτερεύουσας πρότασης είναι το ίδιο. π.χ. Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὅτι ἐσμὲν δυνατοὶ = Ἡμεῖς ὁρῶμεν ὄντες δυνατοί. ·          Η μετοχή και το υποκείμενό της τίθενται σε πλάγια πτώση ( ΓΕΝ-ΔΟΤ-Α...

Συνηρημένα ρήματα (κλίση, θεωρία, ασκήσεις)

ΣΥΝΗΡΗΜΕΝΑ ΡΗΜΑΤΑ ΣΕ -αω Στα συνηρημένα ρήματα της αʹ τάξης  (-άω)  στον ενεστώτα και τον παρατατικό γίνονται οι ακόλουθες συναιρέσεις:  ᾰ + ε, η → ᾱ ᾰ + ει, ῃ → ᾳ ᾰ + ο, ω, ου → ω ᾰ + οι → ῳ τιμάω , -ῶ Ενεργητική Φωνή τιμάω , -ῶ Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή Ενεστώτας τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῶ τιμᾷς τιμᾷ τιμῶμεν τιμᾶτε τιμῶσιν τιμῷμι/-ῴην τιμῷς/-ῴης τιμῷ/-ῴη τιμῷμεν τιμῷτε τιμῷεν τίμα τιμάτω τιμᾶτε τιμώντων/τιμάτωσαν τιμᾶν τιμῶν τιμῶσα τιμῶν Παρατατικός ἐτίμων ἐτίμας ἐτίμα ἐτιμῶμεν ἐτιμᾶτε ἐτίμων Μέλλοντας τιμήσω   Αόριστος ἐτίμησα  Παρακείμενος τετίμηκα  Υπερσυντέλικος ἐτετιμήκειν   Μέση Φωνή τιμάομαι,-ῶμαι Οριστι...